Toetsingscommissie van start

20-01-2011 08:59

De Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties en de Honoreringscode commissarissen die sinds juli 2010 van kracht zijn voorzien in de instelling van een onafhankelijke Toetsingscommissie door de VTW en de NVBW (Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties, rechtsopvolger van Het Directeurencontact).

Wanneer verzoek indienen?
Een raad van commissarissen die gewichtige overwegingen heeft om het maatschappelijk aanvaardbaar beloningsmaximum te overschrijden, kan een gemotiveerd verzoek schriftelijk voorleggen aan de Toetsingscommissie. Overschrijding van het beloningsmaximum kan alleen in zeer uitzonderlijke gevallen en alleen na toestemming van de Toetsingscommissie. Ook afwijking van de bepalingen uit de Honoreringscode commissarissen is niet toegestaan, tenzij daartoe toestemming is verkregen van de Toetsingscommissie.

Verzoeken aan de Toetsingscommissie kunnen worden ingediend via Hildegard Pelzer, ambtelijk secretaris van de Toetsingscommissie.

Samenstelling Toetsingscommissie
De Toetsingscommissie bestaat uit onafhankelijke, deskundige leden die noch als bestuurder, noch als commissaris, noch als medewerker verbonden zijn aan een woningcorporatie, aan de VTW, aan de NVBW of aan Aedes. De samenstelling van de Toetsingscommissie is als volgt: Loek Hermans (voorzitter), Anton Westerlaken en Lodewijk de Waal.

Wet Normering Topinkomens
Overigens heeft het kabinet op 14 januari 2011 het wetsvoorstel Normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) bij de Tweede Kamer ingediend. Daarin wordt voorgesteld dat corporaties in het strengste beloningsregime vallen. Daarbij mag de beloning van bestuurders en hoogst leidinggevenden niet uitstijgen boven een beloningsmaximum, gebaseerd op 30 procent meer dan het brutosalaris van een minister. Dit komt neer op een bedrag van 187.340 euro, vermeerderd met componenten voor onkostenvergoeding (7.559 euro) en het werkgeversdeel van het pensioen (28.767 euro). De ontslagvergoeding wordt, overeenkomstig het regeerakkoord, gemaximeerd op 75.000 euro.
Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen maakt dit hogere salarissen bij uitzondering onmogelijk.


Veel gezocht