Thuisvester en OFW beloond met transparantieprijs; Zesde editie jaarverslagprijs “Het Glazen Huis”

17-11-2011 13:55

Op donderdag 17 november zijn tijdens het Aedes-congres de jaarverslagprijzen uitgereikt voor de meest transparante woningcorporaties. 125 woningcorporaties stuurden hiervoor hun jaarverslag in.

Winnaar algemene prijs
De algemene prijs is gewonnen door Thuisvester uit Oosterhout. Uit het juryrapport: “Thuisvester heeft dit jaar een heel knap jaarverslag gemaakt dat in de volle breedte van het beoordelingskader hoog scoort. Het verslag valt vooral op door de systematische aanpak in de verantwoording waarin per strategisch hoofdthema de geleverde prestaties niet alleen worden gekoppeld aan gewenste effecten en concrete doelstellingen, maar ook de vervolgstappen aandacht krijgen. De activiteiten waarmee invulling wordt gegeven aan het strategisch thema ‘maatschappelijk presteren’ worden bovendien maatschappelijk gepositioneerd door aan te geven welke partijen verder betrokken zijn en welke financiële investering er mee gemoeid is. Al met al een rijk verslag dat bevestigt dat ook na een fusie heel snel een hoog verantwoordingsniveau kan worden behaald.”

OFW winnaar themaprijs “Verantwoorden over duurzaamheid”
OFW uit Dronten is de winnaar van de themaprijs “Verantwoorden over duurzaamheid”. De jury oordeelde in het juryrapport: “OFW heeft op alle onderdelen van haar functioneren als woningcorporatie aandacht voor Duurzaamheid. Duurzaamheid is voor OFW dan ook eerder het leidmotief dan een prestatieveld. Het verslag spreekt over duurzame samenwerking, duurzame resultaten, duurzame ontwikkeling e.d. Dat neemt niet weg dat het verslag een stevig hoofdstuk over Duurzaamheid bevat waarin alle dimensies aan de orde komen. Echt verantwoorden dus over het jaar 2010. Bovendien laat OFW zien dat daar meer voor nodig is dan enkel het thema belangrijk maken en vooruitkijken. Zij ziet zichzelf ook als voorbeeld voor de rest van de woningcorporaties als het gaat om duurzaamheid.”

Oeuvreprijs
Waterweg Wonen won in 2007 al Het Glazen Huis voor het beste jaarverslag en in 2008 de themaprijs voor verantwoorden over maatschappelijke prestaties. Met de introductie van het rendementsmodel, waarmee heel overzichtelijk de relatie tussen opgave, resultaat, investering en effect in beeld wordt gebracht, heeft Waterweg Wonen een trend gezet die door vele anderen is gevolgd. Waterweg Wonen levert hierdoor al jaren kwaliteit van een hoog niveau. Daarom heeft de jury besloten om Waterweg Wonen een oeuvreprijs toe te kennen.

Laatste jaar Het Glazen Huis
De dragers van Het Glazen Huis hebben besloten dat de prijzen voor de beste jaarverslagen dit jaar voor het laatst zullen worden uitgereikt. Twee trends maken dat we vinden dat de tijd is aangebroken om te stoppen met deze prijs. In de eerste plaats constateren we dat de verantwoording door corporaties door de jaren heen sterk is verbeterd. Natuurlijk geldt dat nog niet voor alle verslagen, maar zeker wel voor de genomineerde verslagen die voor anderen een voorbeeldfunctie kunnen vervullen. De tweede trend is de ontwikkeling dat het internet (en de sociale media) een steeds belangrijker medium wordt in de verantwoording door woningcorporaties. In de huidige opzet van Het Glazen Huis, waarin we ons uitsluitend richten op de gedrukte versie van het jaarverslag, kunnen we hier onvoldoende recht aan doen.
Individuele terugkoppeling en Trendrapport Corporaties die niet tot de winnaars behoren, hebben hun verslag niet voor niets ingestuurd. Zij krijgen een individuele terugkoppeling die kan helpen de transparantie en de kwaliteit van hun verantwoording te verbeteren.

Tijdens de prijsuitreiking is ook het Trendrapport gepresenteerd. Hierin staan onder andere het juryrapport, de screeningsscores en resultaatanalyses en een aantal best practises.

De belangrijkste conclusies uit het Trendrapport zijn:

  • 125 deelnemers (vorig jaar 148 deelnemers)
  • De gemiddelde score is gestegen van 558 naar 582 punten.
  • Verantwoording over themaprijs “duurzaamheid” is iets verbeterd maar we zijn er nog niet.

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen via de website van Het Glazen Huis www.glazenhuisprijs.nl of bellen naar nummer 030-2544511.


Veel gezocht