Stef Blok programmaminister Wonen en Rijksdienst

30-10-2012 10:24

VVD-Kamerlid Stef Blok wordt programmaminister op de nieuwe post Wonen en Rijksdienst. Als programmaminister krijgt Blok geen eigen ministerie en geen eigen begroting, maar wordt hij ondergebracht bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de komende kabinetsperiode onder leiding zal staan van PvdA’er Ronald Plasterk.

CV
Drs. Stephanus Abraham (Stef) Blok werd geboren op 10 december 1964. Hij is sinds 1998 Kamerlid voor de VVD. Van oktober 2010 tot september 2012 was Blok fractievoorzitter van de VVD-Tweede Kamerfractie. Tijdens de kabinetsformatie was hij secondant van Mark Rutte in de onderhandelingen. Hij was campagneleider voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 en 2012.

Blok was onder meer woordvoeder Sociale Zaken, Pensioenen, Economische Zaken, Volksgezondheid en Integratie. Daarvoor werkte hij tien jaar lang in verschillende functies bij ABN AMRO Bank en was hij gemeenteraadslid in Nieuwkoop. Naast Kamerlid is hij lid van de Raad van Commissarissen van Scholtens Groep, lid van de Raad van Toezicht van Rivierduinen en lid van de Raad van Toezicht Stedelijk Gymnasium Leiden.

Stef Blok over de Woningmarkt
 De afgelopen jaren was hij niet actief op het dossier woningmarkt. Wel pleitte hij in een interview met NVMagazine van 6 september 2012 nog voor een kleinere corporatiesector, marktconforme huren en aanpak van scheefwonen. ‘Woningcorporaties spelen een belangrijke rol in de verstoring van de huurmarkt en we hebben de afgelopen tijd kunnen zien dat ze ook organisatorisch op de schop moeten’, aldus Blok. Het gebrek aan doorstroming op de woningmarkt wijt hij vooral aan oversubsidiëring op de huurmarkt. ‘De woningcorporaties kopen de bouwgrond gesubsidieerd van de gemeenten en daarbovenop krijgt de huurder ook nog subsidie in de vorm van woontoeslag. Ten derde is er de huurregulering, waardoor de huurmarkt onvoldoende inkomsten oplevert en er te weinig wordt gebouwd.’

Doordat mensen die gezien hun inkomen eigenlijk een reële prijs zouden kunnen betalen toch in een gesubsidieerde huurwoning zitten, is er geen doorstroming, aldus Stef Blok. ‘De honderdduizenden mensen die ondanks een goed inkomen toch in een sociale huurwoning wonen, moeten in ieder geval de reële prijs betalen.’   De VVD wil daarnaast corporaties verplichten de komende vijf tot tien jaar de helft van hun woningen te koop aan te bieden aan zittende huurders. Blok: ‘Als er marktconforme huren worden gevraagd, kunnen de woningen ook aan een pensioenfonds worden verkocht, als de huurder zijn huis niet wil kopen. Ook daarmee speel je extra financiering vrij voor de huurtoeslag, of om te investeren in de sociale huurwoningen, waar de corporatie ooit voor opgericht zijn. Wij willen dat ze teruggaan naar die kerntaak: zorgen voor goede, betaalbare woningen voor de kleine beurs.’

Bron: www.aedesnet.nl 


Veel gezocht