Seminar 5 september 2012: Meer (financiële) disciplinering door meer overheid of meer markt?

22-05-2012 06:17

Na hun brutering in de jaren negentig staan woningcorporaties opnieuw op een kruispunt. De kern van de problematiek is: er is veel meer (financiële) disciplinering nodig. Met als centrale vraag: via meer overheidsregulering of via meer marktwerking? Het Vestia-debacle heeft dit pijnlijk duidelijk en hoogst actueel gemaakt. Meer overheidsregels leiden tot meer helderheid, maar ook tot meer bureaucratie en tot zoektochten naar mazen; alles oplossen kan de overheid echter niet. Door meer marktwerking leggen financiers en andere partijen de corporaties markttucht op, er kunnen nieuwe businessmodellen ontstaan en er wordt geïnnoveerd; maar de markt heeft ook allerlei imperfecties.

Het is verstandig als de sector zelf een antwoord op deze centrale vraag formuleert. Een heldere, zo mogelijk meeslepende visie met voldoende draagvlak heeft immers de grootste kans in het komende jaar door de Haagse politiek overgenomen te worden. Daarom organiseert Building Business op woensdagmiddag 5 september een seminar over deze centrale vraag.

(Financiële) disciplinering heeft alles te maken met de financiële structuren en werkvelden van corporaties, met de efficiency van de bedrijfsvoering, en met de kwaliteit van het interne en extern toezicht. Over deze kwesties heerst nu veel onduidelijkheid; wispelturig beleid vanuit de politiek verergert dit nog. En dat leidt tot veel kritiek op corporaties. De omvang van het Vestia-debacle roept de vraag op in welke mate corporaties via de onderlinge borgstelling nog het risico willen lopen om mee te moeten betalen aan dit soort escapades.

Sprekers zijn: Mark Frequin (dg WWI, ministerie BZK), Marc Calon (Aedes), Coen Teulings (Centraal Planbureau), Albert Kerssies (VTW), Ronald Paping (Woonbond) en Arnoud Vlak (lector Hogeschool Rotterdam). Elke spreker presenteert zijn visie in 15-20 minuten, met aansluitend 10-15 minuten discussie met de zaal. Zij onderbouwen onder meer wat zij denken dat er qua disciplinering gaat gebeuren, en wat ze vinden dat er moet gebeuren. Aan het eind van het seminar reflecteren Bert Wijbenga (Woonbron) en Sybilla Dekker (oud-minister VROM; gevraagd) op het gepresenteerde en besprokene. Middagvoorzitter is de Tilburgse hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen. Hoogstwaarschijnlijk zullen bijna al deze sprekers in het komende jaar voor de parlementaire enquêtecommissie verschijnen.

Neem kennis van hun opvattingen en discussieer mee tijdens het seminar op 5 september 2012 van 13.00 - 17.20 uur. Het seminar is bestemd voor bestuurders en toezichthouders van woningcorporaties, wethouders, ambtenaren VROM, financiers, accountants en adviseurs. De datum is bewust gekozen: vlak voor de verkiezingen.

Kijk voor meer informatie en inschrijven op: http://www.buildingbusiness.com/seminars


Veel gezocht