Het bestuur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft de noodlijdende woningcorporatie Vestia financiële steun toegezegd om de beëindiging van de derivatenportefeuille te financieren. Voor een periode van tien jaar bedraagt de steun in totaal 675 miljoen euro plus rente als onderdeel van een breder pakket maatregelen. Om dit te bekostigen moeten alle corporaties vanaf 2013 een saneringsbijdrage tussen 1 en 5 procent gaan betalen. Dit schrijft het CFV in een brief aan alle corporatiebestuurders.
Duidelijkheid bij begroting 2013
De steun door de banken aan Vestia wordt verleend in de vorm van een renteloze lening. De definitieve bijdrage van de sector is nog niet bekend. In de toekomst zal worden bepaald, op basis van de dan bestaande vermogenspositie van Vestia, hoe hoog de benodigde saneringssteun is en of die mogelijk omgezet wordt in een bijdrage ineens. De bijlage behorend bij het saneringsbesluit Vestia geeft wel een indicatie hiervan.
Het CFV wijst er tevens op dat er nog een saneringsaanvraag ligt van een andere corporatie. De begroting van het CFV voor 2013 zal hierover meer duidelijkheid bieden. De begroting en de heffing behoeven de goedkeuring van de minister van BZK. Deze zullen voor 1 januari 2013 bekend zijn. Onderdeel van het pakket is tevens een overeenkomst tussen het CFV en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. De kern hiervan is dat wanneer het WSW wordt aangesproken, het CFV de bevoorschotting van Vestia zal staken en aan het WSW zal uitkeren.
Verhoging percentage saneringssteun
In verband met de omvangrijke problematiek heeft de minister van BZK besloten het heffingspercentage voor saneringssteun te verhogen van maximaal 1 procent naar maximaal 5 procent jaarlijks. Van het besluit is mededeling gedaan aan de Tweede Kamer; de zogeheten nahangprocedure. Inwerkingtreding is voorzien in oktober 2012.
Bron: www.aedesnet.nl
Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035