Ronde tafelgesprek WNT 2 op 8 oktober jl.

13-10-2014 06:23

"De WNT 2 is ontaard in een puur politieke discussie zonder goede maatschappelijke grondslag. Het kabinet, met minister Plasterk voorop, waant zich in een stierengevecht, waarin de beloningen van bestuurders van maatschappelijke organisaties de rode lap zijn die koste wat het kost aan flarden moet worden gescheurd."
Zo gaf VTW-directeur Albert Kerssies aan wat volgens hem het wetsvoorstel Verlaging bezoldigingsmaximum WNT (WNT 2) inhoudt. Hij was uitgenodigd door de vaste commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer voor het ronde tafelgesprek over de WNT 2 op 8 oktober 2014.

De huidige WNT regelt dat topbestuurders in de publieke en semi-publieke sector maximaal 130% van het ministerssalaris mogen verdienen. Vanaf 1 januari 2015 moet de nieuwe wet ingaan volgens minister Plasterk. Het bezoldigingsmaximum wordt verlaagd, van 130% naar 100%.

Brede kritiek
De kritiek op het wetsvoorstel was breed. Toezichthouders, bestuurders en deskundigen kwamen aan het woord bij het ronde tafelgesprek en bijna iedereen was kritisch op het wetsvoorstel. Eén van de belangrijkste punten die naar voren werd gebracht, is dat het kabinet met veel snelheid wetgeving stapelt, zonder daarbij zorgvuldig te werk te gaan.
Zo is de huidige WNT nog niet eens geëvalueerd, ondanks eerdere toezeggingen van de minister dat dit wel eerst zou gebeuren. De huidige WNT zou na vier jaar, dus in 2017, aan een evaluatie onderworpen moeten zijn. Pas kan kun je zien wat de effecten zijn en of het nodig is om opnieuw in te grijpen.
Ook Marc Calon, voorzitter van Aedes, onderstreepte het punt van zorgvuldigheid: 'Zeker aangezien de rechter de manier waarop de minister de staffel voor woningcorporaties heeft vastgesteld, als onevenredig ingrijpen betitelde.'

Verdere tijdpad
De Tweede Kamer maakt haast met het wetsvoorstel. Oorspronkelijk zou het ronde tafelgesprek op 15 oktober plaatsvinden. Deze is een week vervoegd om voor het herfstreces van de Tweede Kamer de besluitvorming af te kunnen ronden. Het voorgenomen tijdpad ziet er als volgt uit:

15 oktober: Wetgevingsoverleg (19.00-23.00 uur)
16 oktober: Debat (o.v. vanaf 10.15 uur)
16 oktober: Stemmingen

Het wetsvoorstel kan dan, als er besloten wordt tot stemming en de Tweede Kamer gaat akkoord, naar de Eerste Kamer gezonden worden voor verdere behandeling.

Bekijk de video 'Verkeerde beeldvorming topinkomens' van de NOS


Veel gezocht