Rechtszaak tegen WNT-staffel heeft effect gehad: nieuwe regeling Blok dichterbij wensen VTW en NVBW

29-11-2013 07:18

PERSBERICHT


De gewonnen rechtszaak van VTW en NVBW tegen de WNT-staffel 2013 van minister Blok heeft effect gehad. De nieuwe regeling die vanaf 2014 geldt, is een sterke verbetering ten opzichte van de eerdere regeling die door de rechtbank in oktober jl. onrechtmatig is verklaard. De minister heeft bij het opstellen van de verbeterde regeling voor 2014 het oordeel van de rechtbank meegenomen dat er in de regeling 2013 “verder is ingegrepen dan nodig”.

Met de nieuwe WNT-staffel 2014 gaan bestuurders er ruim 20% in beloning op achteruit, in plaats van 50%. Daarmee heeft de door de VTW en NVBW aangespannen bodemprocedure grotendeels het gewenste resultaat bereikt: er is een nieuwe regeling tot stand gekomen die meer recht doet aan de normering van de bezoldiging van bestuurders en toezichthouders in de corporatiesector. 

 

De WNT-staffel 2013 die volgens de rechtbank "onevenredig" ingreep, betekende voor bestuurders een achteruitgang in bezoldiging tot 50%. Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank hebben VTW en NVBW een alternatieve regeling aan de minister voorgesteld, waarin de bezoldiging 12 tot 15% lager lag. Na onderhandelingen is er geen akkoord bereikt over het alternatief van de sector. Op een aantal punten blijft verschil van mening bestaan, zoals de gevolgen van de nieuwe regeling voor kleine corporaties en voor toezichthouders.


Albert Kerssies, directeur VTW: "De VTW vindt het teleurstellend dat het partijen niet gelukt is op alle punten overeenstemming te bereiken. Tegelijk is de nieuwe regeling wel een sterke verbetering ten opzichte van de regeling 2013.''  

 

 

Noot voor redactie, niet voor publicatie

 

Meer informatie
Hans Geurts (beleidsmedewerker Public Affairs): 06 46 87 99 28 of h.geurts@vtw.nl

Albert Kerssies (directeur VTW): 06 29 60 67 02 of a.kerssies@vtw.nl

Over de VTW
De VTW is beroepsvereniging, belangenbehartiger en bewaker van de kwaliteit van het interne toezicht bij woningcorporaties. De VTW, opgericht in 2002, heeft 1.600 leden (i.e. 85% van de toezichthouders in de corporatiesector) die toezicht houden bij zo’n 320 woningcorporaties.

 

Voor meer informatie over de VTW: www.vtw.nl


Veel gezocht