Rechtbank verklaart beroep corporaties tegen Vogelaar-heffing gegrond, CFV in hoger beroep

02-12-2010 14:40

De Rechtbank Utrecht heeft het beroep van de corporaties tegen de Vogelaar-heffing gegrond verklaard en vernietigde alle heffingsbesluiten.

De Rechtbank is van oordeel dat de heffing niet in overeenstemming is met de Europese regelgeving over staatssteun.

Achterstandswijken
De uitspraak betreft de zaak die de woningcorporaties hadden aangespannen tegen het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). De corporaties eisten hun Vogelaar-heffing over 2008 en 2009 terug. Met de heffing droegen de corporaties bij aan de aanpak van achterstandswijken. In totaal gaat het voor deze twee jaren om 150 miljoen euro.

CFV gaat in hoger beroep
Het CFV (Centraal Fonds Volkshuisvesting) gaf op haar website direct na de uitspraak al aan teleurgesteld te zijn en zich te beraden over vervolgacties. Inmiddels heeft het CFV bekend gemaakt hoger beroep tegen de uitspraak in te stellen bij de Raad van State.

Ook wil het CFV op korte termijn overleggen met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de consequenties van de uitspraak. Als de Raad van State de uitspraak dat het geld aan de corporaties moet worden terugbetaald, bevestigt, dan zal dat van de rijksoverheid moeten komen. Het geld is immers al uitgegeven en zit letterlijk in de achterstandswijken, aldus het CFV.

Na Vogelaar nu heffing huurtoeslag
Aedes is wel blij dat de rechtbank in Utrecht de Vogelaar-heffing van tafel heeft geveegd. Toch is de uitspraak geen reden voor feest. Het nieuwe kabinet kondigde onlangs immers een nieuwe heffing aan, bedoeld om de huurtoeslag mee te financieren. Die heffing gaat de woningcorporaties jaarlijks zo'n 650 miljoen euro kosten, veel meer dus dan de Vogelaar-heffing, die 75 miljoen euro per jaar bedroeg. De nieuwe huurtoeslagheffing, gecombineerd met de huidige, stagnerende woningmarkt, bedreigt alle investeringen van corporaties, dus ook die in de veertig Vogelaarwijken.

Bron: Aedesnet.nl

 


Veel gezocht