Hieronder treft u de passages aan uit het Regeerakkoord van de VVD en de PvdA 'Bruggen slaan', die betrekking hebben op governance, woningcorporaties en de beloning in de publieke en semi-publieke sector, en de eerste reactie hierop van de VTW.
Woningbouwcorporaties
Woningcorporaties moeten weer dienstbaar worden aan het publiek belang in hun werkgebied. Hun taak brengen we terug tot het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen en het daaraan ondergeschikte direct verbonden maatschappelijke vastgoed. Corporaties komen onder directe aansturing van gemeenten. Gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners krijgen extra bevoegdheden. De schaal van een woningbouwcorporatie moet in overeenstemming zijn met de schaal van de regionale woningmarkt en met de maatschappelijke kerntaak. De extra huuropbrengsten van corporaties die het gevolg zijn van de maatregelen in de huursector worden via een heffing afgeroomd. De beloning van bestuurders van woningbouwcorporaties wordt versneld aangepast op basis van de nieuwe wet normering topinkomens. (pagina 33)
De VTW is benieuwd wat in concreto wordt bedoeld met "directe aansturing van gemeenten" en wat dit betekent voor het door de Tweede Kamer aangenomen Wetsvoorstel Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting (nieuwe woningwet). Zij treedt hierover graag in overleg met de minister en betrekt hierbij dan de resultaten van het SEV-experiment 'De aanspreekbare commissaris'.
VTW en SEV zijn ruim anderhalf jaar geleden met het experiment 'De aanspreekbare commissaris' gestart. Doelstelling hiervan is de verdere professionalisering van het interne toezicht te stimuleren door het ontwikkelen, uitwerken en testen van methodieken waarmee interne toezichthouders hun maatschappelijke aanspreekbaarheid kunnen formaliseren en versterken. Op 27 november 2012 bespreekt de VTW met haar leden de resultaten van het experiment en wordt een plan gepresenteerd om tot een rechtstreekse verbinding van het interne toezicht met de belanghouders te komen en dit te gebruiken voor nog beter maatschappelijk verankerd intern toezicht in woningcorporaties.
Governance
Door de ordening en de governance te verbeteren kunnen de belangrijke bijdragen die woningcorporaties, pensioenfondsen, zorginstellingen, scholen en spoorbedrijven aan de welvaart en het welzijn in ons land leveren, vergroot worden. Het kabinet zal hiertoe voorstellen doen. (pagina 10).
De VTW is geïnteresseerd in de concrete voorstellen en treedt hierover graag in gesprek met de nieuwe minister. De VTW en de toezichthoudersverenigingen in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang hebben de kabinetsinformateurs per brief opgeroepen om in de komende kabinetsperiode de positionering van het maatschappelijk middenveld prominent op de agenda te zetten. Doel is een betere opzet van het governance systeem van de maatschappelijke ondernemingen, waarbij de ‘verantwoordelijkheid voor’ en ‘het verantwoording afleggen aan’ voor alle betrokken actoren helder wordt gedefinieerd. De verenigingen stellen voor hiertoe een gezamenlijk overleg te starten met de overheid en alle betrokken partijen.
Verlaging topinkomens (semi-)publieke sector
In afwijking van het advies van de commissie Dijkstal wordt het salaris van bewindspersonen definitief niet verhoogd. In lijn hiermee wordt het wetsvoorstel normering topinkomens aangepast, dat betrekking heeft op de salarissen in de (semi-) publieke sector. De norm wordt 100% in plaats van 130% van een ministerssalaris. Die geldt niet alleen voor topfunctionarissen, maar voor alle medewerkers. Uitzonderingen op de norm moeten een wettelijke basis hebben. De (budgettaire) verantwoordelijkheid voor het realiseren van de (resterende) taakstelling ligt bij de minister van BZK. (pagina 46-47)
De VTW vindt het jammer dat vlak voor de besluitvorming door de Eerste Kamer over het wetsvoorstel Normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) en de daarin genoemde maximumbedragen, het wetsvoorstel hoogstwaarschijnlijk weer wordt gewijzigd waarbij de beloningen nog verder worden teruggeschroefd.