Reactie VTW op de claim van de staat tegen de ex-commissarissen van SGBB

14-12-2012 11:04

VTW wacht het verloop van de claim van de staat tegen de ex-commissarissen van SGBB met grote belangstelling af.

Het is in principe een goede zaak dat commissarissen/toezichthouders van woningcorporaties ook aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze verwijtbaar en bewust hebben gefaald als toezichthouder. Wel moeten de verschillende verantwoordelijkheden en rollen van het interne toezicht en de bestuurder goed in acht worden genomen. De bestuurder is verantwoordelijk en het interne toezicht houdt toezicht op de bestuurder, zodat de continuïteit van de corporatie is gegarandeerd.

Deze claim toont weer eens aan dat een commissariaat bij een woningcorporatie tegenwoordig een serieuze zaak is. Toezicht houden is weliswaar een bijbaan, maar  het is ook een vak geworden.

Deze claim toont ook aan dat het tegenwoordig echt noodzakelijk is om adequaat te zijn opgeleid als professionele commissaris.  VTW biedt haar leden een uitgebreid pakket aan mogelijkheden, zoals workshops, (regionale) themabijeenkomsten en kleinschalige intervisiegroepen.

 

UPDATE februari 2013
Op 6 februari 2013 bereikten CFV en de voormalige commissarissen van SGBB overeenstemming over hun geschil. CFV is en blijft van oordeel dat het toezicht bij SGBB ontoereikend is geweest omdat een veel te ambitieus investeringsprogramma is goedgekeurd. De RvT is en blijft van oordeel dat hij redelijk toezicht heeft gehouden omdat de goedkeuring van het investeringsprogramma binnen de door de RvT gestelde, deugdelijke kaders heeft plaatsgevonden. De RvT is verder van oordeel dat de problemen bij SGBB hoofdzakelijk zijn veroorzaakt vanwege door de bestuurder gepleegde strafbare feiten en zijn misleiding van de RvT. Kern van de overeenstemming is dat CFV daarbij (voor zover nodig mede namens Vestia en/of SGBB) definitief af ziet van een aansprakelijkheidsprocedure tegen de voormalige leden van de RvT. De voormalige leden van de RvT zien af van een procedure in verband met de uitlating van CFV in Nieuwsuur. Partijen hebben elkaar over en weer finale kwijting verleend. Aan CFV is op basis van de BCA-polis een bepaald bedrag betaald.

 


Veel gezocht