Reactie op rapport VanNimwegen over intern toezicht

23-04-2014 10:51

Het adviesbureu VanNimwegen heeft het rapport 'Meer check dan balance' gepubliceerd. Hierin geven 67 bestuurders hun mening over de relatie met het intern toezicht. De VTW heeft met belangstelling kennis genomen van deze enquête onder bestuurders bij woningcorporaties. Door de lage respons is het lastig om conclusies te trekken, daarvoor zijn de reacties te beperkt in omvang. Desondanks wil de VTW de volgende opmerkingen maken over de enquête.

Eigenaarschap
De VTW onderschrijft dat het gebrek aan “eigenaarschap” van de RvC / RvT een eigenaardig overblijfsel is van de verzelfstandiging in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Er zijn geen ‘aandeelhouders’ waaraan de RvC / RvT verantwoording aflegt. Dit is – ook voor ons – een aandachtspunt. Dat de bestuurders dit ook onderkennen en als een mogelijk probleem zien, vindt de VTW een duidelijk signaal – ook naar de politiek.

Aandacht voor de maatschappelijke omgeving
De VTW heeft in 2012 de campagne ‘De aanspreekbare commissaris’ gelanceerd, met als doel dat de RvC / RvT meer de aansluiting en verbinding zoekt met de maatschappelijke omgeving: huurders, gemeente en andere belanghouders. Vanuit onze rol als beroepsvereniging blijft de VTW de relatie met de maatschappelijke omgeving stimuleren.

Kennis van bestuurders over intern toezicht schiet tekort
De VTW is verbaasd over wat een gebrek aan kennis lijkt te zijn bij de bevraagde bestuurders over het functioneren van het intern toezicht. Zo geven de respondenten aan dat er geen duidelijke kaders zouden zijn voor intern toezicht.

De randvoorwaarden en criteria voor goed intern toezicht zijn onder meer vastgelegd in de Governancecode Woningcorporaties (GCW) van Aedes en de VTW die in 2007 is ingevoerd. De GCW is in 2011 herzien en later dit jaar wordt een nieuwe herziening met verdere aanscherping geïmplementeerd. De VTW vindt het zorgelijk dat deze kennis bij de bevraagde bestuurders onvoldoende aanwezig lijkt te zijn. Daarbij merkt de VTW op dat wij de afgelopen jaren een duidelijk kader voor goed intern toezicht hebben gegeven en in dit kader een reeks publicaties hebben uitgegeven, o.a. diverse handreikingen over de randvoorwaarden en de criteria van goed intern toezicht. Hierbij komt ook de relatie tussen bestuurder(s) en toezichthouders uitgebreid aan de orde. Zie verder onze website: http://www.vtw.nl/301/goed-intern-toezicht.html.

Honorering van toezichthouders
De meest opmerkelijke bevinding uit het rapport is, dat 16% van de toezichthouders (300 personen) een honorering zou ontvangen die hoger is dan is toegestaan. Hier wreekt zich mogelijk de beperkte respons, die in elk geval op dit punt niet representatief kan zijn. De VTW heeft in mei 2013 de honoraria van 1.733 toezichthouders gepubliceerd op onze website. http://www.vtw.nl/292/publicatie-honoreringen.html

Uit de verstrekte gegevens blijkt dat in 2012 31 toezichthouders (1,8% van het totaal) een te hoge honorering hebben ontvangen. De VTW heeft de betreffende RvC’s hier ook per brief op gewezen en gemaand de honorering aan te passen aan de bindende afspraken in de Governancecode Woningcorporaties.

De VTW heeft geen verklaring voor de aanname van de bevraagde bestuurders dat de honorering van 16% van de toezichthouders hoger zou zijn dan toegestaan. Uit de objectief meetbare gegevens van 1.733 toezichthouders blijkt daar niets van.


Veel gezocht