Rapport over Integriteit in de corporatiesector naar Tweede Kamer

03-06-2010 08:09

Minister Van Middelkoop (WWI) heeft het rapport 'Lessons learned' van de VROM-inspectie naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het rapport bevat (anonieme) ervaringen, valkuilen en risico-indicatoren die van nut kunnen zijn voor medewerkers van corporaties. De minister stelt dat het rapport zich goed leent voor verdere discussie binnen corporaties. Daarom stuurt Van Middelkoop het rapport aan alle corporaties, voorzien van een brief die mede ondertekend wordt door Aedes en de VTW.

De VROM Inspectie heeft meer dan 100 lessen op het punt van integriteit verzameld. Deze komen uit gesprekken met (voormalig) intern toezichthouders en bestuurders van corporaties die te maken hebben gehad met schending van integriteit. Ook bevat het rapport interviews van meer bespiegelende aard met bijvoorbeeld wetenschappers. ‘De lessen in dit rapport zijn persoonlijke opvattingen van de geïnterviewden’, zegt inspecteur-generaal Harry Paul van de VROM Inspectie. ‘De geuite meningen en de voorgestelde gedragsregels zijn niet per se in lijn met de mening van de brancheorganisaties, met het beleid van de minister of dat van externe toezichthouders. Dat is de waarde van dit rapport. Niet meer en ook niet minder.’

Sommige van de lessen zijn gericht op de brancheorganisaties. Aedes en de VTW zien het rapport als een prima aanvulling op bestaande instrumenten en onderzoeken. Bij beide organisaties blijft integriteit de komende jaren topprioriteit. De in 2009 gestarte workshops over integriteit voor toezichthouders en bestuurders krijgen een vervolg. Ook geven Aedes en VTW dit jaar een gezamenlijke handreiking over integriteit uit. Daarin worden praktische casussen en tips verwerkt. Ook WWI werkt mee aan deze handreiking.

Downloads:


Veel gezocht