Rapport CFV: Risicobeheersing bij grondposities moet beter

14-07-2011 10:54

In de afgelopen vijf jaar hebben corporaties gezamenlijk een totaal bedrag van 134 miljoen euro afgeboekt op grondposities. Dat is 14 procent van de aanschafwaarde. Dit blijkt uit een rapport van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (download)

Het rapport bevat de uitkomsten van een onderzoek naar grondposities en projectontwikkeling. Een groep van 48 woningcorporaties deed mee aan dit onderzoek. De afwaardering op grondposities betekent volgens het CFV niet dat alle pijn nu is genomen. De deelnemende corporaties lopen nog risico’s op hun grondposities van 96 miljoen euro.

Geen beleid
Uit het rapport blijkt dat een belangrijk deel van de corporaties er geen beleid voor grond op na houdt. Toch loont het hebben van zo’n apart beleid op het gebied van grondaankopen volgens het CFV. De afwaarderingen bij corporaties zonder grondaankoopbeleid zijn relatief groter dan die bij corporaties die wél over zo’n beleid beschikken.

Volop mee bezig
Aedes herkent zich in de conclusie dat risicobeheersing beter moet. Aankoop van grond is nodig om voldoende te kunnen bouwen en brengt vrijwel altijd risico’s met zich mee. Maar het spreekt voor zich dat juist corporaties dus alles moeten doen om deze te beperken. Risicobeheersing heeft de aandacht van de branche en corporaties zijn daar volop mee bezig.

Gelukkig erkent het CFV dat ook. Een aantal punten is momenteel al expliciet beter geregeld. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe Governancecode. Ook zijn een aantal concrete hulpmiddelen voor corporaties ontwikkeld waaronder de Masterclass risicomanagement. Aedes is blij met de aanbevelingen van het CFV.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht