Presentaties 'De financiering van woningcorporaties' 6 december 2013

16-01-2014 08:18

Op 6 december 2013 bezochten ruim 150 toezichthouders de door VTW en SOM georganiseerde bijeenkomst in Utrecht over 'De financiering van woningcorporaties'. Aanleiding was de nieuwe strengere eisen aan de borging door het WSW.

Download het programma en de presentaties van deze dag

Dagvoorzitter Johan Conijn besprak de Herzieningswet en novelle en belichtte de ontwikkelingen op het gebied van het externe toezicht.

Birgitte van Hoesel, bestuurder van het WSW, hield een heldere inleiding over de herijkte missie en risicostrategie van het WSW als ‘hoeder van de borg’. Ze ging in op het nieuwe risicobeoordelingskader dat per 2014 in werking treedt, de belangrijkste wijzigingen in het beleid en impact hiervan voor corporaties. Volgens Van Hoesel voldoet 82% van de corporaties binnen de prognose aan alle nieuwe ratio's van het risicobeoordelingskad. Zie ook het andere bericht van 16 januari: Nieuw risicobeoordelingsmodel WSW.

Download de presentatie Birgitte van Hoessel

Pauline Bieringa, directeur Public Finance bij de BNG Bank, sloot de bijeenkomst af met een toelichting op de financierbaarheid van woningcorporaties en mogelijke alternatieven.


Veel gezocht