De VTW Factsheet wordt mogelijk gemaakt door platform 1848 en praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten. Met deze week onder andere:
De Wet versterking regie volkshuisvesting is in de chaotische laatste vergaderweek voor het zomerreces nipt aangenomen, nadat de linkse fracties na de stemmingen over de amendementen hun steun introkken. Aanleiding was dat onverwacht het amendement van de PVV (30) werd aangenomen, waarmee de facto een verbod wordt ingesteld voor gemeenten om statushouders urgentie te geven. Volgens de linkse fracties is dit onverdedigbaar, omdat statushouders dan ook geen voorrang zouden krijgen als zij om een andere reden (bijvoorbeeld ziekte) urgentie zouden kunnen krijgen. Het amendement gaat veel verder dan waar minister Keijzer afgelopen maanden al aan werkt, namelijk het afschaffen van de verplichting voor gemeenten om statushouders voorrang te geven.
In aanloop naar de stemmingen kondigde Keijzer al aan de uitvoerbaarheid en de rechtmatigheid van de verschillende amendementen te beproeven. Zij betrekt daarbij ook de medeoverheden. Ook diverse andere ontraden amendementen werden aangenomen. In de verschillende stemverklaringen riepen de linkse fracties de minister al op om met een reparatie te komen om het PVV-amendement uit de wet te halen. "Voor ons staat als een paal boven water dat deze belangrijke, maar ernstig toegetakelde wet snel gerepareerd moet worden, via een proactief kabinet, of anders via een novelle", aldus CU-Kamerlid Grinwis.
De VNG liet direct weten dat het amendement de wet voor gemeenten onuitvoerbaar maakt. "De samenhang tussen huisvestingsbeleid, integratie en spreiding van statushouders wordt doorbroken. Doordat gemeenten hun huisvestingstaak niet meer kunnen uitvoeren, raakt de asielopvang overvol, waardoor nóg meer tijdelijke en zeer dure noodopvang nodig is", aldus de koepel. Volgens Binnenlands Bestuur is als gevolg hiervan inmiddels een doorstroomlocatie geschrapt.
Daarnaast werden bij de stemmingen ook diverse ontraden moties aangenomen, waaronder de VVD-motie (85) om in de instructieregels op te nemen dat van de tweederde betaalbaar ook 25 procent betaalbare koop dient te worden opgenomen. De IVBN waarschuwde direct dat hierdoor minder ruimte overblijft voor middenhuur. Het wetsvoorstel zal nu worden doorgeleid naar de Eerste Kamer voor verdere behandeling.
De Kamer wil dat het kabinet alsnog huurders tegemoet komt met een verhoging van de huurtoeslag. Dat werd afgelopen week duidelijk tijdens de stemmingen over de moties die werden ingediend tijdens het debat over de Staat van de Volkshuisvesting. De betreffende motie van DENK (1366) kreeg voldoende steun. Verder werden moties aangenomen om te komen tot een wettelijk kwaliteitskader voor makelaars, een voorstel om huurders de mogelijkheid te geven hun grondgebonden woning te kopen en om Bleizo-West op te nemen als grootschalige woningbouwlocatie.
Kamerbrief: Appreciatie motie over vrijstelling overdrachtsbelasting voor taakoverdrachten tussen verenigingen en ANBI’s
De ministerraad heeft vorige week ingestemd met het voorstel om het besluit tot wijziging van de waarderingsgrondslag voor de jaarrekening van woningcorporaties in consultatie te brengen. "In het voorstel tot wijziging van de Woningwet is de waarderingsgrondslag voor de jaarrekening gewijzigd met de intentie om in het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting (Btiv) te bepalen dat waardering plaatsvindt tegen de beleidswaarde. Met dit voorstel vervalt de wettelijke verplichting voor corporaties om hun vastgoed tegen de marktwaarde te waarderen", zo valt te lezen in de toelichting. "Hiermee wordt beoogd de herkenbaarheid en uitlegbaarheid van de jaarrekening te vergroten en de administratieve lasten voor woningcorporaties te verminderen."
Minister Keijzer heeft omwille van de doelmatigheid en doeltreffendheid de premiedifferentiatie in het waarborgstelsel voor woningcorporaties afgeschaft. Dat schrijft ze in een Kamerbrief naar aanleiding van het toezichtsrapport Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) van de Autoriteit woningcorporaties (Aw). Met de differentiatie betalen sommige corporaties meer aan het waarborgfonds dan anderen, bijvoorbeeld omdat ze een hoger risico lopen op een beroep te doen op het fonds.
In de praktijk zijn de verschillen te klein om een effectieve prikkel te geven. Ook is het stelsel sinds de kredietproblemen in het corporatiestelsel al een stuk robuuster geworden. "Verder kan vanuit volkshuisvestelijk oogpunt beargumenteerd worden dat het niet wenselijk is dat corporaties die als gevolg van hun grote opgave een verslechterd risicoprofiel laten zien daar financieel nadeel aan ondervinden", aldus Keijzer.
In de brief licht de minister verder de nieuwe methodiek van de vaststelling van de maximale borg toe en is ze tevreden over de voortgang ten aanzien van de bedrijfsvoering bij het WSW. "Dit onderstreept mijn vertrouwen in de robuustheid en veerkracht van ons borgstelsel", aldus Keijzer.
De Wet collectieve warmte is afgelopen week aangenomen. Bij de stemmingen over de amendementen viel op dat de Kamer het voorstel (114) van de VVD om het overgangsrecht te verlengen naar 40 jaar niet werd aangenomen, maar een voorstel (49) om de ingroeiperiode te verlengen naar 10 jaar wel. Beide amendementen waren ontraden, onder andere omdat het de energietransitie zou kunnen vertragen. Het voorstel zal nu voor behandeling worden doorgestuurd naar de Eerste Kamer.
Overige artikelen
Het politieke nieuwsoverzicht wordt mogelijk gemaakt door platform 1848.nl
Kabinet van start met meerjarenaanpak voor funderingsproblematiek