De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten.
Met deze week onder andere:
Tijdens het wetgevingsdebat over de Wet versterking regie volkshuisvesting werd met name gesteggeld over het vastleggen van de vereiste 30 procent sociale huur in de nieuwbouwprogrammering. Partijen als de ChristenUnie en GroenLinks/PvdA willen in navolging van IPO, VNG, Aedes en Woonbond dat deze eis gaat gelden voor alle gemeenten, zoals ook in het oorspronkelijke voorstel van toenmalig minister De Jonge was opgenomen. In het nieuwe voorstel geldt de eis in principe ook voor gemeenten, maar alleen als zij nog niet aan het landelijke gemiddelde komen van ongeveer 26 procent.
ChristenUnie-Kamerlid Grinwis vreest hierdoor voor een 'Poolse landdag', omdat gemeenten de bal door zullen gaan schuiven om binnen de woningmarktregio op de vereiste 30 procent te kunnen komen. Zij dienden daarom een amendement in (62) om de gemeentelijke norm steviger te verankeren. Keijzer ontraadde het amendement. Volgens haar zitten er genoeg waarborgen in de wet om te zorgen voor voldoende sociale huur.
In haar reactie op het position paper van IPO, VNG, Aedes en Woonbond, laat ze wel weten dat ze de wensen meeneemt in het besluit regie dat onder de wet zal worden gehangen. Dit besluit wordt na de zomer verwacht.
Daarnaast vrezen diverse partijen als BBB en VVD dat er met de nieuwe regels te weinig betaalbare koop zal worden gerealiseerd. Zij dienden daarom meerdere moties (82, 85, 86) in om daar de aandacht op te bevestigen, maar ook deze werden door Keijzer ontraden. Volgens haar is het aan provincies en gemeenten om in hun volkshuisvestingsprogramma's rekening te houden met de lokale wensen en het helpt volgens haar dan niet om met extra regels te komen.
Min of meer dezelfde argumentatie gebruikte ze bij diverse wensen rondom urgentiegroepen. Volgens haar helpt het niet om te veel doelgroepen aan te merken als urgentiegroep en ten aanzien van het vastleggen van doelstellingen voor starters was Keijzer eveneens terughoudend. "Als je bijna iedereen urgent noemt, is niemand meer urgent", aldus de minister. Wel ontstond discussie over de voorrang voor ex-gedetineerden die door Keijzer juist wel werd verdedigd. Sommige partijen vonden het onrechtvaardig om deze groep voorrang te geven, terwijl de minister juist wees op de gevolgen als ex-gevangenen niet snel een eigen woning krijgen. Bijvoorbeeld in het licht van het risico op recidive.
Ook werd lang gesteggeld over de voorrangspositie van daklozen. Keijzer ontraadde amendementen (9, 29, 58) om woningzoekenden zonder vaste verblijfplaats voorrang te geven, maar steunde wel een motie (65) om een verkenning te doen naar ETHOS-light en het aandacht geven aan daklozen in de volkshuisvestingsprogramma's.
Verder werden door Keijzer diverse BBB-amendementen gesteund die zouden moeten zorgen voor versnelling van procedures. Ook een motie (73) van NSC om een verkenning te doen naar de inzet van projectbesluiten kreeg van Keijzer 'oordeel Kamer'.
Het amendement van GL/PvdA om een instandhoudingstermijn in te voeren voor betaalbare koopwoningen kreeg ook 'oordeel Kamer'. Gevolg hiervan is dat deze woningen binnen deze termijn niet buiten de doelgroep verkocht kunnen worden.
Vanwege het late tijdstip werd het debat nogal gehaast afgewerkt. Veel vragen werden daarom door Keijzer zeer beknopt of helemaal niet beantwoord. Wel is de verwachting dat de wet op een ruime meerderheid in de Kamer kan rekenen.
Minister Keijzer moet afzien van de in de Voorjaarsnota voorgestelde wijzigingen van de Wet betaalbare huur. Dat werd afgelopen week duidelijk tijdens de stemmingen over de wijzigingen van de begroting als gevolg van de Voorjaarsnota. Eerder was al besloten om de afspraak ten aanzien van de huurbevriezing te schrappen, maar minister Keijzer liet tijdens het debat nog weten door te willen met de versoepelingen van de Wet betaalbare huur. Volgens haar is dit nodig om de uitpondgolf te stoppen. De PVV sloot zich echter aan bij de motie van GroenLinks/PvdA (10).
In het tweeminutendebat naar aanleiding van het debat over de Staat van de Volkshuisvesting is over een brede variëteit aan onderwerpen moties ingediend. Minister Keijzer omarmde een motie (1368) van de VVD om landelijke regie te nemen op de transformatie van recreatiewoningen en een motie (1369) van diezelfde partij om met een plan te komen hoe huurders van grondgebonden woningen hun huis kunnen kopen. Ook zegde ze in reactie op een motie (1358) van NSC toe om aan de Kamer terug te koppelen wat ze gaat doen met een onderzoek van Aedes naar de regeldruk bij corporaties.