Politiek nieuwsoverzicht 30 januari 2023: Minister wil haast met wetsbehandeling huurverlaging

30-01-2023 11:10

 

In het politiek nieuwsoverzicht van deze week: De minister wil haast maken met wetsbehandeling huurverlaging voor laagste inkomens; Omgevingswet gaat op 1 januari 2024 (nu echt volgens de minister); SGP dient voorstel in om corporaties uit te sluiten van wet goed verhuurderschap; sombere cijfers van het EIB over woningbouw; en nieuwe signalen dat sociale huurwoningen verkocht worden door beleggers.

Haast met wetsvoorstel eenmalige huurverlaging
Huurders in een corporatiewoning met een inkomen tot 120% van het zogenoemde minimum-inkomensijkpunt kunnen een huurverlaging krijgen in 2023. De huur wordt verlaagd tot maximaal € 562,65 per maand. De regering wil met dit voorstel betalingsproblemen voorkomen door onder andere de hoge inflatie.

De minister heeft wel haast met de invoering van deze wet. Grondslag van de wet is namelijk informatie-uitwisseling tussen corporaties en de Belastingdienst. Daarom moet de wet uiterlijk 1 maart a.s. in werking treden, want anders heeft de Belastingdienst te weinig tijd om alles in orde te maken voor dit jaar. In een schriftelijke ronde was er behoorlijk wat kritiek vanuit de Tweede Kamer. Veel partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum vroegen zich af waarom de wet alleen voor corporatiehuurders geldt en de particuliere huurders (zo'n 100.000 huurders) geen huurverlaging krijgen. De wet wordt donderdag 2 februari behandeld vanaf 19.30 uur. 

Omgevingswet
De Omgevingswet wordt alsnog langer uitgesteld dan de bedoeling was. Eind vorig jaar besloot De Jonge de invoering met een half jaar uit te stellen, maar inmiddels is de invoering verder uitgesteld tot 1 januari 2024. Uit het bestuurlijk overleg is gebleken dat deze datum op draagvlak kan rekenen. Hoewel de minister eerder ook al vasthield aan andere 'harde' data en er de nodige scepsis was, gaat het volgens de minister dit keer echt gebeuren.
"Achtergrond van het nu kunnen nemen van dit besluit is dat interbestuurlijk is vastgesteld dat er voldoende vertrouwen is dat het DSO technisch voldoende gereed is voor inwerkingtreding; de gevalideerde ketentesten tonen inhoudelijk geen blokkerende zaken om tot de vaststelling van het moment van inwerkingtreding te komen", schrijft De Jonge. 
Als gevolg van deze vaststelling heeft de minister een conceptbesluit voor de invoering naar de Kamer gestuurd. Eerder lag vooral de Eerste Kamer dwars. Om tijdig zekerheid te hebben dringen met name de gemeenten aan op spoedige parlementaire instemming. Het digitale systeem (DSO) is volgens de minister inmiddels gereed. Op verzoek van VVD-Kamerlid Minhas en CDA-Kamerlid Geurts gaat de Kamer nog met de minister in debat over de invoering.

Wet goed verhuurderschap
Binnenkort op de agenda van de Tweede Kamer: de wet goed verhuurderschap. De plenaire behandeling moet in week 7 plaatsvinden (14,15, of 16 februari). De SGP heeft alvast een amendement ingediend, waarbij corporaties buiten de reikwijdte van de wet worden gehouden. Volgens de staatkundig gereformeerden staan corporaties immers al onder toezicht van de Autoriteit Woningcorporaties. 

Sombere cijfers EIB over woningbouw
Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) schetste afgelopen week een pessimistisch beeld over de woningbouw voor de komende jaren. De bouwplannen lopen vast, kopte De Telegraaf daarom. Ook het FD schreef hierover. "De ontwikkelingen in het afgelopen jaar werpen hun schaduw vooruit naar dit en volgend jaar. De nieuwbouwproductie van woningen daalt in deze periode met bijna 10%. Hiermee raken ook de woningbouwambities van het kabinet verder uit beeld", aldus het EIB. Herstel wordt verwacht vanaf 2025.

Nieuwe signalen dat sociale huurwoningen verkocht worden door beleggers
De Telegraaf stelde afgelopen week vast wat al eerder her en der geconcludeerd wordt, namelijk dat beleggers hun verhuurbezit in de verkoop gooien als gevolg van de kabinetsplannen. Doordat het rendement daalt is het voor veel van hen lucratiever om te verkopen. Onder andere bij Pararius en makelaar Brecheisen zetten ze daarom vraagtekens bij de effectiviteit van het kabinetsbeleid.

---

Het politiek nieuwsoverzicht 'Actueel in de volkshuisvesting' op het gebied van belangenbehartiging wordt door de VTW gemaakt in samenwerking met 1848.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Geurts, senior beleidsmedewerker Public Affairs en Communicatie: h.geurts@vtw.nl // 06 46 87 99 28


Veel gezocht