Deze week in het politiek nieuwsoverzicht o.a. Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, Wet vaste huurcontracten, nieuwbouw, vleermuizen, flexwoningen en verkiezingen.
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Minister De Jonge is in botsing gekomen met de Eerste Kamer over de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. De Eerste Kamer had hem per motie opgeroepen om de invoering van de wet (vastgesteld op 1 januari 2024, gelijktijdig met de Omgevingswet) uit te stellen, maar De Jonge gaat die wens niet uitvoeren. De Eerste Kamer deed dit verzoek naar aanleiding van zorgen over de aanloop naar de nieuwe wet. Zo is er juridische onduidelijkheid en zijn er twijfels of er voldoende kwaliteitsborgers beschikbaar zijn op het moment dat de wet wordt ingevoerd. De Jonge laat echter weten dat er voldoende controleurs beschikbaar zijn. Wel benadrukt hij dat bouwers tijdig op zoek moeten naar een kwaliteitsborger om te voorkomen dat bouwprojecten vertraging oplopen. Volgens de minister hebben de meeste betrokken partijen aangegeven niets te zien in uitstel van de invoering. Alleen Bouwend Nederland zou hier voordelen in zien. In Kamervragen vragen PvdA, GroenLinks en BBB aan de minister waarom dit signaal door de minister wordt genegeerd.
Wet vaste huurcontracten
Het is niet geheel uitgesloten dat de initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden alsnog sneuvelt in de Eerste Kamer. De val van het kabinet en de uitgeschreven verkiezingen hebben bestaande afspraken op losse schroeven gezet. Uit het verslag van de ingediende vragen in de Eerste Kamer valt op te maken dat BBB, VVD en het CDA moeite hebben met de wet. Samen zijn zij al goed voor 32 van de vereiste 38 zetels. In de Tweede Kamer stemden BBB en het CDA uiteindelijk voor, de VVD tegen. Ook de PVV en FvD waren kritisch, al stemde de PVV uiteindelijk wel voor. Net als in de Tweede Kamer zal ook in de Eerste Kamer gestemd worden over het controversieel verklaren van wetgeving. De ongeschreven is regel is dat wetgeving waarbij veel politieke discussie bestaat controversieel wordt verklaard, maar zeker is dat niet. Hierover kan politiek handjeklap plaatsvinden of partijen kunnen hun wet willen doorzetten uit angst dat deze na de verkiezingen alsnog sneuvelt.
Verslag Wet vaste huurcontracten (Eerste Kamer)
Nieuwbouw
Minister De Jonge is tegen het voorstel van de VVD om de Startbouwimpuls ook in te zetten voor lopende projecten die gestopt dreigen te worden. Dat blijkt uit zijn antwoorden op Kamervragen van de VVD. "Ik wil juist voorkomen dat partijen gaan wachten met doorbouwen omdat er voor lopende projecten een subsidie wordt gegeven. Daarnaast is de noodzaak voor een rijksbijdrage lastig te onderbouwen bij lopende projecten die al zijn gestart", aldus de minister. "Met de Startbouwimpuls wil ik juist stimuleren dat projecten die planologisch ver genoeg zijn toch het laatste zetje krijgen om te beginnen met bouwen. Binnen grote gebiedsontwikkelingen daag ik gemeenten en marktpartijen juist uit om deelprojecten naar voren te halen met een betaalbaar programma, zodat we de verwachte bouwdip de komende jaren zo kort mogelijk houden."
Vragen van het lid Peter de Groot (VVD) aan de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over het bericht «Nieuwbouwprojecten geschrapt, bedrijven zoeken manieren om door te bouwen»
Vleermuizen
Diverse partijen hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State dat bij isolatie van spouwmuren voortaan ecologisch onderzoek moet worden gedaan om vleermuizen te beschermen. Gevreesd wordt dat de isolatieopgave met de uitspraak vertraging oploopt. Het CDA roept het kabinet op om te onderzoeken of er aanpassingen in wet- en regelgeving mogelijk is om te voorkomen dat voor elk huis een ecologisch onderzoek moet worden uitgevoerd. Ook vraagt de partij naar de gevolgen van de uitspraak voor de snelheid en kosten van de verduurzamingsopgave en het terugbrengen van energiearmoede. Volgens de Raad van State is het mogelijk om na onderzoek te komen tot een ontheffing voor de hele gemeente waardoor zo'n onderzoek op woningniveau niet meer nodig is.
Vragen van de leden Bontenbal en Inge van Dijk (beiden CDA) aan de Ministers voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en voor Klimaat en Energie over de uitspraak van de Raad van State dat ecologisch onderzoek nodig bij het isoleren van spouwmuren
Vragen van het lid Pouw-Verweij (JA21) aan de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over het NRC artikel over de uitspraak van de Raad van State aangaande vleermuisbescherming en de gevolgen hiervan t.a.v. woningisolatie
Flexwoningen
Het blijft voor minister De Jonge zeer ingewikkeld om zijn flexwoningen te plaatsen, zo bleek afgelopen zomer weer na berichtgeving van De Volkskrant. In de krant wordt het gebrek aan keuzemogelijkheden als reden genoemd, maar volgens hoogleraar Boelhouwer in Trouw is de weerstand in gemeenten tegen de komst van aandachtsgroepen een belangrijke reden waarom gemeenten de woningen niet durven te plaatsen.
Verkiezingen
Diverse partijen in de woningmarkt hebben input aangeleverd voor de verkiezingsprogramma's. Aedes heeft politieke partijen om te voorkomen dat er een infarct ontstaat op de woningmarkt. In een artikel zet de corporatiekoepel tien voorstellen uiteen. Een belangrijke boodschap van Aedes is om de ingezette lijn van het kabinet voort te zetten, bijvoorbeeld met betrekking tot de strakkere regie vanuit het Rijk. IVBN dringt onder andere aan op een herziening van het woningwaarderingsstelsel en het tegengaan van de fiscalisering van de woningmarkt.
Glans
In een analyse in FD wordt gesteld dat de Nederlandse huurwoning zijn glans verliest voor beleggers. Toch is de uitkomst van het artikel minder somber. Experts verwachten dat door de schaarste het interessant blijft om in de woningmarkt te investeren.
Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035