Politiek nieuwsoverzicht 26 augustus 2024

28-08-2024 09:46

De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten.

Met deze week onder andere:

Kadaster

De nieuwste cijfers van het Kadaster bevestigen eerdere signalen van de huidige situatie op de huurmarkt: particuliere verhuurders verkopen aan eigenaar-bewoners. Veelal gebeurt dit bij het eind van het huurcontract, maar volgens De Telegraaf zijn er zelfs al verhuurders die hun huurders premies aanbieden om direct te vertrekken. Bij grotere verhuurders is dat effect beperkter, al wordt ook daar meer verkocht.

Zij lieten eerder weten juist baat te hebben bij duidelijkheid over regelgeving en kunnen uit de voeten met het langetermijnperspectief van hun investeringen. Wel kondigde afgelopen week ASR aan te stoppen met investeringen in nieuwbouw, juist vanwege het afgenomen perspectief op rendement.

Volgens het Kadaster blijft echter door de nieuwbouw door grote verhuurders het huuraanbod vooralsnog op peil. Tegenover FD laat Paul de Vries van het Kadaster weten dat er nog geen harde conclusies te trekken zijn over de effecten van de regelgeving.

  • Kadaster: Investeerders 2e kwartaal 2024: investeerders kochten en verkochten meer
  • NOS: Kadaster: particuliere verhuurders verkopen huizen na nieuwe regels
  • NRC: Strengere regulering woningmarkt sorteert effect: de kleinere woningbelegger verkoopt zijn huis
  • FD: Vastgoedbeleggers blijven huurwoningen verkopen
  • FD: Winstgevend ASR steekt geen geld meer in bouw nieuwe huurwoningen
  • Volkskrant: Op de bezwaren van verhuurders over de Wet betaalbare huur valt het nodige af te dingen
  • Trouw: Hoe de wet betaalbure huur leidt tot minder (investering in) huurwoningen
  • Telegraaf: Pandjesbazen willen massaal van huurders af: ’Premie van 20.000 euro om te vertrekken’

Begroting

De ministerraad heeft afgelopen week al ingestemd met de ontwerpbegroting Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Dat valt op te maken uit de gepubliceerde besluitenlijst. Inhoudelijk worden over de begroting nog geen mededelingen gedaan.

Besluitenlijst Ministerraad

ATAD

NSC-Kamerlid Welzijn heeft Kamervragen ingediend om opheldering te krijgen over de gevolgen van de aangekondigde evaluatie van de ATAD voor woningcorporaties. Volgens Welzijn lijkt het erop dat de EU een andere invulling van het instrument geeft dan Nederland, aangezien de maatregel bedoeld is om het wegsluizen van winsten naar het buitenland te voorkomen, terwijl woningcorporaties alleen nationaal opereren.

"Waarom vindt u dat de ATAD op woningcorporaties van toepassing zou moeten zijn? Wat is sinds de invoering het effect in geld van de ATAD op de bouw van woningen door woningcorporaties? Hoeveel woningen zijn er sinds de invoering van de ATAD minder gebouwd door woningcorporaties? Wat vindt u van deze constatering? Heeft de ATAD wel of niet bijgedragen aan de huidige wooncrisis omdat er sinds de invoering minder sociale en betaalbare huurhuizen konden worden gebouwd door woningcorporaties? Gaat u samen met de staatssecretaris aandringen op een herziening van de ATAD-wetgeving?", aldus Welzijn.

Vragen van het lid Welzijn (Nieuw Sociaal Contract) aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de evaluatie van de ATAD-richtlijn per 31 juli 2024

Het politiek nieuwsoverzicht wordt gemaakt in samenwerking met 1848.nl.


Veel gezocht