Politiek nieuwsoverzicht 25 november 2024

26-11-2024 18:23

De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten. Met deze week onder andere:


Commissiedebat Woningbouwopgave en koopsector

Tijdens het commissiedebat Woningbouwopgave en koopsector kwam minister Keijzer in conflict met een deel van de Kamer toen ze de indruk wekte te willen morrelen aan de afspraken rond betaalbaarheid in het regeerakkoord. Volgens haar wordt (naar aanleiding van waarschuwingen vanuit de bouwsector) momenteel druk gerekend of de business cases rondgemaakt kunnen worden.

Dit moet uiteindelijk op de woontop in december leiden tot bindende afspraken, zo wil Keijzer, maar ze liet weten niet zeker te weten of dat gaat lukken. "Als het uit kan, vind ik ook dat daarna iedereen moet stoppen met piepen, zoals ik dat dan zelf noem. Maar als het niet uit kan, moeten we iets doen aan de eisen die we met elkaar stellen", aldus Keijzer.

GroenLinks/PvdA-Kamerlid De Hoop liet weten dat bij hem hierdoor alle alarmbellen afgaan. "Want wat hier gebeurt, is dat de betaalbaarheidseisen die in het regeerprogramma staan, die al heel lang het doel van de Wet Regie zijn, misschien wel in de prullenbak terechtkomen", aldus De Hoop. Volgens SP-Kamerlid Beckerman mogen de eisen niet ter discussie staan, omdat het belangrijkste doel is dat de wooncrisis wordt opgelost. Desnoods moet hiervoor meer geld worden uitgetrokken, zo stellen SP en GroenLinks/PvdA.

NSC-Kamerlid Welzijn vroeg vervolgens of de variabelen die in de berekeningen een rol spelen met de Kamer gedeeld konden worden, maar Keijzer verwees naar de rapportages van Primos en Rebel die de basis vormen voor de opgave. Eerder had de minister al laten weten dat de bouwsector de boeken moet openen om aan te tonen dat de business cases niet rond te rekenen zijn.

Keijzer reageerde verbaasd op de ophef in de Kamer, aangezien ze volgens haar niks nieuws zei. Na aandringen vanuit de Kamer liet ze weten achter de afspraken uit het regeerakkoord te staan, maar benadrukte ze wel dat afspraken over betaalbaarheid niks waard zijn als er vervolgens niet gebouwd wordt.

Tijdens het debat maakte de VVD een punt van betaalbare koop, aangezien de betaalbaarheidsgrens voor betaalbare koop nog steeds voor veel starters en doorstromers te hoog ligt. VVD-Kamerlid De Groot vroeg Keijzer daarvoor oog te hebben bij de afspraken die gemaakt worden bij de woontop en bij de invulling van de regiewet. Keijzer liet weten geen voorstander te zijn van extra regels, maar dit punt wel mee te nemen bij de bestuurlijke overleggen.

Diverse partijen deden de oproep om nog voor de woontop een tweeminutendebat in te plannen om moties te kunnen indienen. De VVD en de BBB waren hier tegen, aangezien het volgens hen ongewenst is als de minister tijdens de onderhandelingen nog met extra kaders wordt opgezadeld.

Tijdens het debat deed GroenLinks/PvdA het voorstel om een bepaald percentage van de landbouwgrond in te zetten voor woningbouw. Dit leidde tot felle reacties bij andere Kamerleden die vonden dat je niet zomaar landbouwgrond hiervoor kan labelen, zeker gezien alle andere ruimtelijke opgaven. Ook Keijzer was geen voorstander. "Waarom zou je een percentage op willen nemen in de Nota Ruimte, wat alleen maar leidt tot allerlei onnodige, scherpe discussie waar mensen weer tegenover elkaar komen te staan?", aldus de minister.

Keijzer was het niet eens met partijen die voorstelden om de leennormen te beperken. Onder andere de SGP maakte zich hier hard voor, aangezien verruiming vooral zorgt voor hogere huizenprijzen. Volgens Keijzer doet beperking in tijden van woningnood juist voor de woningzoekende teveel pijn en wil daarom vasthouden aan het advies van het Nibud. Ze stelt dat vooral verruiming van het aanbod helpt om de prijzen te laten zakken.

Verder noemenswaardig

  • Keijzer zei te hopen dat de Woonbond weer aan tafel wil komen om te praten over de herziening van de Nationale Prestatieafspraken. De Woonbond vindt de huurverhogingen te hoog, maar Keijzer vond haar bod heel redelijk.
  • Keijzer komt in 2025 met een voorstel voor een grondfaciliteit, maar tekende wel aan dat hiervoor het gesprek gevoerd moet worden met minister Heinen van Financiën.
  • Keijzer wil verdiepend vervolgonderzoek naar de leefbaarheidsproblemen in new towns en welke lessen er kunnen worden geleerd voor nieuwe grootschalige woningbouwlocaties.
  • Keijzer zegt te overwegen om zich met langslepende procedures tussen overheden te gaan bemoeien, aangezien dit in veel gevallen te lang duurt. Een totaaloverzicht van kritische succesfactoren is volgens haar lastig te geven, aangezien dit per project verschilt.
  • NSC kondigde een initiatiefnota aan over consumentenbescherming bij erfpacht. Keijzer liet weten graag hierover met de Kamer in gesprek te gaan.
  • Bij de woontop zullen ook afspraken gemaakt worden over locaties en industrieel bouwen.
  • Nog dit jaar komt minister Keijzer met de nota van wijziging op de Wet versterking regie volkshuisvesting.  
  • Tijdens het debat botsten Beckerman en De Groot over de wenselijkheid van een planbatenheffing. De Groot vindt dat het invoeren van een planbatenheffing zorgt voor een boete op bouwen. Wel is hij er voor om speculatie tegen te gaan.


Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen

Het kabinet wil de realisatie van flex- en transformatiewoningen verder aanjagen en versoepelt daarom een aantal voorwaarden in de stimuleringsregeling. Dat valt op te maken uit de internetconsultatie. Zo is de realisatie-eis binnen een jaar veranderd in startbouw binnen een jaar. 

Internetconsultatie: Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen


Aedes deelt resultaten Corporaties

Aedes heeft afgelopen week de resultaten op het gebied van verduurzaming, nieuwbouw en huren gepubliceerd. Zo werd een recordbedrag geïnvesteerd in verduurzaming en kregen 600.000 huurders een huurverlaging. De teller voor nieuwbouw bleef steken op 18.000.

  • Aedes: Historisch hoge investeringen in verduurzaming, onderhoud én huurverlaging in 2023
  • Aedes: Benchmarkresultaten en publicaties
  • Vastgoedmarkt: Corporaties investeren fors in verduurzaming, nieuwbouw en leefbaarheid

CPB bepleit kleiner bouwen bij schaarste aan grond

Het CPB bepleit bij schaarste aan grond het voorrang bieden aan de bouw van kleinere woningen. Dat valt op te maken uit een afgelopen week gepubliceerde analyse. "Een grote groep huishoudens woont in een dure woning die bovendien slecht aansluit bij hun voorkeur. Deze huishoudens zijn het meeste gebaat bij de bouw van substantieel meer woningen. Als maar beperkt grond kan worden vrijgemaakt voor woningbouw, verdienen kleinere woningen de voorkeur om deze huishoudens zo goed mogelijk te helpen", aldus het CPB.

  • CPB: De effecten van woningbouw op betaalbaarheid en vraaggerichtheid
  • Vastgoedmarkt: Grotere of kleinere woningen bouwen? Bouw vooral meer, zegt CPB

Ouderenwoningen

Het vakblad Cobouw becijferde dat de bouw van woningen voor ouderen nauwelijks op gang komt. Onder andere Trouw en Vastgoedmarkt schreven hierover. De doelstelling is ongeveer 36.000 woningen per jaar, terwijl de teller blijft steken op een kleine 4.000.

  • Trouw: Bouw van nieuwe woningen voor ouderen komt nauwelijks op gang
  • Vastgoedmarkt: Oudere kan nergens heen, nauwelijks geschikte woningen gebouwd

Het politiek nieuwsoverzicht wordt gemaakt in samenwerking met 1848.nl


Veel gezocht