De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten. Met deze week onder andere:
Minister Keijzer heeft afgelopen week de Woningmarktverkenning 2024-2039 en het 'Totaaloverzicht opgave woningbouw' naar de Kamer gestuurd. Dit eerste document geeft inzicht in hoe de vraag naar woningen en het aanbod ervan zich specificeert.
"Hieruit volgt de meest optimale samenstelling van de toe te voegen woningen om het verschil tussen vraag en aanbod te verminderen. Hierdoor wordt zowel rekening gehouden met de wensen van doorstromers als van starters", zo valt te lezen.
"In de periode 2024-2039 zou in het middenscenario 64% een betaalbare woning moeten zijn (29% sociale huurwoningen, 8% middenhuur, 27% betaalbare koop). Als alleen naar de periode t/m 2030 wordt gekeken, zou 66% een betaalbare woning moeten zijn". Keijzer ziet de cijfers als ondersteuning voor de inzet van twee derde betaalbaar.
Het rapport Totaaloverzicht opgave woningbouw wil Keijzer als basis gebruiken om op de woontop in december te komen tot een 'gemeenschappelijke feitenbasis'. "Deze feitenbasis is nodig om samen aan de slag te gaan met het realiseren van voldoende betaalbare woningen die voldoen aan de woningbehoefte en die financieel uit kunnen", schrijft de minister. "Beoogd wordt de gemeenschappelijke feitenbasis te benutten voor het maken van afspraken op de Woontop."
Minister Keijzer verwacht de Kamer binnenkort te kunnen informeren over het continueren van de financiële middelen die beschikbaar zijn voor de 20 focusgebieden in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Dat laat ze weten in de voortgangsbrief.
"De financiering na 2025 van de lokale programmabureaus die ondersteunend zijn aan de allianties in de focusgebieden maakt hier deel van uit. Daarnaast streef ik ernaar om vóór het einde van dit jaar afspraken te maken op de Woontop over onder andere het beter benutten van de bestaande voorraad en de woningbouwpotentie in de NPLV-gebieden", aldus Keijzer.
In het coalitieakkoord is afgesproken het NPLV voort te zetten, maar de middelen hiervoor stoppen wel per 2027. De minister wil daarom de verschillende potjes van ministeries bundelen en de administratieve lasten bij gemeenten drukken.
Tijdens het commissiedebat Ouderenzorg heeft minister Agema ook diverse vragen vanuit de Kamer beantwoord over ouderenhuisvesting. In veel gevallen verwees ze daarbij naar de plannen van minister Keijzer om de woningbouw aan te jagen. Ook met betrekking tot ouderenhuisvesting loopt de realisatie achter. Volgens Agema zijn in 19 van de 35 regio's inmiddels afspraken gemaakt over de bouw van ouderenwoningen.
Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035