Politiek nieuwsoverzicht 20 januari 2025

22-01-2025 20:11

Stikstof veroorzaakt kopzorgen 

De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten. Met deze week onder andere:

 

Kabinet en coalitie zoeken uitweg stikstofcrisis

In het kabinet is onrust ontstaan over de stikstofuitspraak van de Raad van State afgelopen december. Daarom is vrijdag in de ministerraad besloten een ministeriële commissie in te stellen om de problemen te kunnen aanpakken. Kort voor het kerstreces liet minister Wiersma al weten dat de uitspraak grote gevolgen kan hebben, onder andere op de woningbouw.

"Ze hebben aanzienlijke gevolgen voor natuurvergunningverlening voor projecten die stikstofdepositie veroorzaken. Dat gaat echt breed gevolgen hebben. Daardoor worden de industrie, de infrastructuur, de landbouw, ander bedrijfsleven en de woningbouw geraakt", aldus de minister in december.

Met name PVV en BBB vinden de impact van de stikstofregels op de agrarische sector en de ontwikkeling van Nederland te groot in relatie tot het belang om de natuur te beschermen. Zeker BBB-vicepremier Mona Keijzer liet duidelijk weten dat de regels zijn doorgeslagen, maar in het regeerakkoord is wel afgesproken dat de uitstoot naar beneden moet. Vooral VVD en NSC roepen Wiersma al langer op om met concrete maatregelen te komen.

Komende tijd moet duidelijk worden of het kabinet er in slaagt op dit punt op één lijn te komen en welke vervolgstappen er zullen worden genomen. In dat licht wordt deze week ook met spanning uitgekeken naar de uitspraak van de rechter in de Greenpeace-zaak. De milieuorganisatie heeft de zaak aangespannen, omdat de overheid te traag is met het nemen van maatregelen om de natuur te beschermen.

 

Bouwend Nederland vreest grote vertragingen

In diverse media klonken afgelopen week zorgelijke signalen over de stikstofuitspraak van december. Zo wordt onder andere gevreesd dat reeds vergunde woningbouwprojecten alsnog op losse schroeven komen. Onder andere Neprom stelt dat de stikstofproblematiek eerder beperkt van invloed was op de woningbouw, aangezien de stikstoflast van woningbouw veelal minder was dan de agrarische activiteit die daarvoor op die grond plaatsvond.

Deze vorm van intern salderen is nu dus echter niet meer mogelijk zonder vergunningtraject. Bouwend Nederland vreest voor grote vertraging als moet worden uitgezocht welke projecten via intern salderen zijn vergund. Volgens Coen van Rooyen van WoningbouwersNL is het terugdringen van de stikstofuitstoot de enige route om uit de impasse te komen.

  • FD: Grote onrust om stikstofarrest in bouw, industrie en haven
  • Telegraaf: Huizenprijzen én woningtekort lopen op door stikstofuitspraak RvS: ’Land gaat nu nog verder op slot’

 

ABNAmro pleit voor bouwen naar behoefte

In een publicatie doet ABN Amro de oproep om in de woningbouwplanning meer naar behoefte te bouwen. Dat betekent dat er vooral meer kleinere woningen moeten worden gebouwd voor de groeiende groep eenpersoonshuishoudens.

"Als er gebouwd mag worden, zijn overheidseisen en financiële berekeningen vaak bepalend voor het type woning dat gebouwd wordt. Vanwege het overheidsquotum dat 2/3 van de woningvoorraad in een gemeente betaalbaar moet zijn, moeten nieuwbouwprojecten meestal ook aan dit quotum voldoen.

Maar door de stijgende kosten zijn deze woningen meestal niet winstgevend en dus moeten ontwikkelaars hun winst halen uit het laatste derde deel. Dit betekent vaak grotere en/of luxere woningen bouwen", schrijft ABN Amro.

"Het argument is vaak dat er ook vraag is naar deze woningen en dat er door doorstroming ergens anders weer ruimte ontstaat. Over verandering in de (verwachte) vraag wordt minder nagedacht in de planning van het aanbod."

In de publicatie wordt gewezen op de veranderende behoefte als gevolg van demografische ontwikkelingen. Ook speelt mee dat huishoudens steeds kleiner worden, maar dat de behoefte aan ruimte juist groeit. Vooral landelijke regio's zouden met tekorten te kampen hebben.

  • ABN Amro: Bouwen naar behoefte
  • Trouw: Woningtekort? Niet echt. Er is vooral een tekort aan kleinere woningen
  • AD: Niet alleen steden, maar juist platteland heeft dringend behoefte aan kleine woningen

Achmea investeert in verduurzamen huurwoningen

Verzekeraar Achmea kondigde afgelopen week aan een fonds te openen met een doelbedrag van 1 miljard voor het opkopen en verduurzamen van huurwoningen.

  • Achmea: Achmea investeert € 50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen
  • AD: Verzekeraar wil oude huizen op grote schaal opkopen en ingrijpend renoveren
  • Woonbond: Achmea wil huurhuizen opkopen en verduurzamen

 

CFO Ymere pleit voor toegang geborgde leningen voor middenhuur

In een interview met Vastgoedmarkt roept CFO van Ymere Marike Bonhof politiek Den Haag op om met beleidswijzigingen te komen zodat het voor corporaties ook voor de langere termijn mogelijk blijft te investeren in nieuwbouw, transformatie en verduurzaming.

"Op de lange termijn moet er voor woningbouwcorporaties iets gebeuren. De oplossing ligt in Den Haag. Pas het fiscale regime voor woningbouwcorporaties aan. Geef ons toegang voor de middenhuur tot het waarborgfonds", aldus Bonhof.

"We kunnen het als Ymere nog een jaar of tien redden. Maar we hebben ook scenario’s klaarliggen voor de situatie als we niet worden geholpen door het Rijk. Dan moeten we minder bouwen, stoppen met verduurzamen en wellicht zelfs meer woningen verkopen om financieel het hoofd boven water te houden. Dat willen we allemaal niet, maar dan is er geen andere oplossing."

Vastgoedmarkt: CFO woningbouwcorporatie Ymere: 'Het financiële model van corporaties is onhoudbaar'

 

Het politieke nieuwsoverzicht werd mogelijk gemaakt door 1848.nl


Veel gezocht