Politiek nieuwsoverzicht 19 mei 2025

20-05-2025 13:36

Keijzer gaat door met uitvoeren huurbevriezing

De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten. Met deze week onder andere:

Huurbevriezing

Ondanks een zeer kritische zienswijze van de Autoriteit woningcorporaties (Aw) gaat minister Keijzer door met het uitvoeren van de huurbevriezing. Wel erkent ze dat het noodzakelijk is om ofwel nieuwe haalbare afspraken met de sector te maken, ofwel de financiële condities voor de corporaties te verbeteren. Dat valt op te maken uit haar reactie op de bevindingen van de Aw. De autoriteit komt tot vergelijkbare conclusies als het Waarborgfonds Sociale Woningbouw eerder, namelijk dat investeringen in woningbouw zullen worden teruggeschroefd en dat een deel van de corporaties in financiële problemen kan komen.

"Hun huidige begroting kan niet worden uitgevoerd binnen de financiële grenswaarden van WSW en Aw. Dit betekent dat al op korte termijn investerings- en onderhoudsplannen teruggeschroefd moeten worden. Voor ongeveer 60 corporaties geldt dat zij al de komende twee jaar door de financiële grenzen dreigen te zakken", schrijft Keijzer, die de gevolgen 'zorgelijk' noemt. "Ik deel de analyse van de Aw dat de effecten van de huurbevriezing op de voorgenomen investeringen – zonder een vorm van structurele compensatie - fors zullen zijn en al de komende jaren zichtbaar gaan worden", zo valt te lezen.

Verder stelt de Aw dat de wooncondities voor juist de laagste inkomens zullen dalen, omdat er minder geld is voor onderhoud en verduurzaming. Ook is de huurbevriezing niet in lijn met de gemaakte afspraken over stabiel overheidsbeleid.

Huurbevriezing beperkt tot corporatiewoningen
Vrijdag besloot de ministerraad dat de huurbevriezing beperkt blijft tot corporatiewoningen. Volgens minister Keijzer is het namelijk te complex om de huurbevriezing op deze korte termijn voor alle sociale huurwoningen te regelen. Ze stuurt begin deze week een wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State. 

Onderzoek naar afschaffen VPB
Volgens RTL kijkt Keijzer bij de zoektocht naar compensatie onder andere naar de vennootschapsbelasting (VPB). Over het afschaffen van de vennootschapsbelasting wordt al jaren gesproken, maar werd steeds afgeschoten vanwege het risico op ongeoorloofde staatssteun. Bovendien werd steeds aangenomen dat corporaties door het afschaffen van de verhuurderheffing weer voldoende vet op de botten zouden moeten hebben. In oktober 2023 lichtte toenmalig minister De Jonge in een Kamerbrief toe dat het afschaffen van de vpb voor corporaties jaarlijks 1,4 miljard zou kosten. Het alternatief van een investeringsaftrek binnen de vpb is een goedkopere optie, maar kost nog steeds 700 tot 800 miljoen.

Coalitie blokkeert voorstel rondetafelgesprek
Het voorstel van ChristenUnie en D66 om deze week een rondetafelgesprek te organiseren over de huurbevriezing en de aanpassingen aan de Wet betaalbare huur werd door de coalitie geblokkeerd. Vooralsnog lijkt de coalitie dus vast te houden aan de plannen. Woensdag wordt hierover wederom een fel debat verwacht tijdens het commissiedebat Staat van de Volkshuisvesting.

  • Kamerbrief: Reactie op zienswijze Autoriteit Woningcorporaties inzake huurbevriezing
  • Rapport: Signaalrapportage Huurbevriezing zet corporaties onder grote druk
  • Besluitenlijst e-mailprocedure verzoek van de leden Grinwis (CU) en Vijlbrief (D66) om volgende week een rondetafelgesprek te organiseren over de gevolgen van de huurbevriezing en de voorgestelde wijzigingen in de Wet betaalbare huur voor de Wet Versterking regie volkshuisvesting, 15-5-2025
  • Persbericht: Wetsvoorstel huurbevriezing sociale huur alleen voor corporaties
  • RTL: Minister Keijzer wil 'winstbelasting' corporaties schrappen voor nieuwbouw huurwoningen
  • NOS: Huurbevriezing is 'onuitvoerbaar' voor 500.000 sociale huurders
  • FD: Toezichthouder: huurbevriezing woningcorporaties werkt averechts
  • Aedes: ‘Nog weinig vertrouwen in oplossing voor investeringen woningcorporaties’
  • Woonbond: Huurbevriezing is goed nieuws, uitzonderingen niet uit te leggen
  • Vastgoedmarkt: 'Als ik minister Keijzer was, zou ik onmiddellijk aftreden'

Klimaatakkoord gebouwde omgeving

Minister Keijzer moet twee ontraden moties van de SP alsnog gaan uitvoeren, aangezien ze afgelopen week zijn aangenomen. Zo wil de Kamer dat het kabinet alsnog met en landelijk actieplan tegen schimmelwoningen komt (motie 1325). Ook werd de motie (1326) aangenomen die het kabinet oproept een geschillencommissie in te stellen waar huurders en kopers terecht kunnen bij twijfels over hun energielabel.  

  • Motie SP (1325) verzoekt de regering om alsnog met spoed met een landelijk actieplan tegen schimmelwoningen te komen, in samenwerking met huurdersorganisaties, gemeenten en woningcorporaties, en dit uiterlijk in het najaar van 2025 aan de Kamer te presenteren; Ontraden
  • Motie SP (1326) verzoekt de regering een geschillencommissie in te stellen waar huurders en kopers terechtkunnen bij twijfel over de kwaliteit van het energielabel; Ontraden

Veel gezocht