De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten.Met deze week onder andere:
Minister Keijzer heeft donderdag de langverwachte Nota van wijziging van de door voorganger Hugo de Jonge opgesteld Wet versterking regie volkshuisvesting naar de Kamer gestuurd. De belangrijkste wijzigingen die Keijzer in de Kamerbrief noemt hebben niet betrekking op de wet, maar op de onderliggende AMvB. De maatregelen komen uit het regeerakkoord en waren dus al een tijdje bekend. In regio's gaat de eis gelden van twee derde betaalbaar en 30 procent sociale huur.
Wel zijn er een aantal specifieke bepalingen. Als gemeenten al het landelijk gemiddelde aan sociale huur hebben staan, dan moeten zij 40 procent in het middensegment (betaalbare koop en middenhuur) realiseren. Zitten zij daar nog niet aan dan geldt de eis van 30 procent sociale huur. Ook kunnen gemeenten afwijken van de eis voor sociale huur als zij overtuigend kunnen beargumenteren dat dit niet passend zou zijn of als er regionaal al voldoende sociale voorraad is.
Verder verwerkt Keijzer in het ontwerpbesluit de wens om vergunningvrij mantelzorgwoningen of familiewoningen op eigen grond te kunnen bouwen en te stoppen met de Ladder voor duurzame verstedelijking.
In de Kamerbrief licht Keijzer daarnaast toe waarom het verstandig is grote onderdelen van de wet in te bedden in de Omgevingswet, waaronder de uitbreiding van de experimenteerregeling. Hierdoor moeten regio's makkelijker en sneller experimenten kunnen overnemen. Dit zou in de procedure volgens haar ten minste zo'n 7 maanden moeten schelen.
Keijzer maant de Kamer tot haast, aangezien de wet voor 1 juli in moet gaan om te kunnen profiteren van de Europese coronagelden (Herstel- en Veerkrachtfaciliteit).
De reacties op de nota van wijziging zijn wisselend. Zo noemt WoningbouwersNL de wet een verbetering, maar is er nog veel onduidelijk over de mate van doorzettingsbevoegdheid bij de verschillende overheden. Ook wordt niet duidelijk hoe de betaalbaarheidseisen financieel haalbaar gemaakt kunnen worden.
Ook de Woonbond is niet tevreden, omdat de wet zou zorgen voor meer onduidelijkheid en minder sociale huur. Aedes is enthousiast, maar wil ook op enkele punten meer duidelijkheid, bijvoorbeeld op het punt wanneer gemeenten mogen afwijken wanneer extra sociale huur 'niet passend' zou zijn.
Diverse woningcorporaties dreigen naar de rechter om de extra belastingdruk als gevolg van de Europese ATAD-regelgeving om belastingontwijking tegen te gaan. Dat schrijft NRC. Uit een inventarisatie zou blijken dat veel corporaties de belastingaangifte aanvechten en verwachten dat hun bezwaren worden afgewezen. Als vervolgstap zullen ze naar de rechter stappen.
NRC: Woningcorporaties vechten extra winstbelasting aan: ‘Wil de overheid nou betaalbare huizen of niet?’
Het politiek nieuwsoverzicht werd mogelijk gemaakt door platform 1848.nl