Politiek nieuwsoverzicht 14 oktober 2024

14-10-2024 16:27

Gevolgen belastingplan, stikstofruimte bepalend voor infra investeringen en wijzigingen SVOH moet verduurzamen aantrekkelijker maken.

De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten. Met deze week onder andere:

Belastingplan

In de schriftelijke behandeling van het Belastingplan 2025 heeft het kabinet toegelicht dat de gevolgen van de antifragmentatiemaatregel voor corporaties meevallen en dat ze er per saldo zelfs op vooruit gaan. "Voor wat betreft de gevolgen voor woningcorporaties merkt het kabinet op dat van de totale opbrengst van de antifragmentatiemaatregel van € 40 miljoen structureel slechts € 4 miljoen afkomstig is van woningcorporaties. De gevolgen voor woningcorporaties zijn derhalve relatief beperkt", aldus staatssecretaris Idsinga.

"Hierbij wordt opgemerkt dat de derving als gevolg van de versoepeling van 20% naar 25%-EBITDA voor een veel groter bedrag neerslaat bij de woningcorporaties, namelijk voor een bedrag van 99 € 77 miljoen. Per saldo gaan woningcorporaties er als gevolg van beide maatregelen dus 73 miljoen structureel op vooruit." Zoals eerder ook al aangegeven is het niet mogelijk om corporaties uit te zonderen van de ATAD.

Idsinga zegt daarnaast dat het kabinet veel waarde hecht aan het bouwen van voldoende nieuwbouwwoningen en dat er mede daarom voor is gekozen om de overdrachtsbelasting te verlagen. "De verlaging van het tarief voor woningen heeft een positief effect op de businesscase bij nieuwbouwprojecten. Hiermee zal de onrendabele top bij een aantal projecten verdwijnen en bij andere projecten verminderen. Het kabinet heeft niet voor elk project inzichtelijk hoe hoog de onrendabele top is. Daarom is het niet mogelijk om een inschatting te geven hoeveel projecten en daarmee hoeveel woningen door de verlaging van het algemene tarief extra gebouwd zullen worden", aldus Idsinga.


Begroting IenW

Tijdens de begrotingsbehandeling IenW temperde minister Madlener enigszins de verwachtingen ten aanzien van de infrainvesteringen die nodig zijn voor de woningbouwopgave. Volgens hem is een en ander afhankelijk van de stikstofruimte.

"We gaan hierover tijdens de Bestuurlijke Overleggen Leefomgeving en MIRT in gesprek met de regio's en andere betrokken partijen. Daar verwachten we een eerste beeld te krijgen van de woningbouwambities van de verschillende regio's, maar ook hier zal stikstof bepalen wat mogelijk is", aldus Madlener.

"De verwachting is dat komend voorjaar in de Bestuurlijke Overleggen Leefomgeving de eerste concrete investeringsbeslissingen over de inzet van de 2,5 miljard voor infrastructuur genomen kunnen worden in samenhang met de gebiedsgerichte middelen vanuit VRO. In de Bestuurlijke Overleggen MIRT in het najaar van 2025 volgt dan besluitvorming over de rest."

De minister liet verder weten dat hij nog voor het notaoverleg MIRT (gepland voor november) met een update komt van de geplande investeringen uit het vorige kabinet. "Dat gaat om de 7,5 miljard die 400.000 nieuwe woningen bereikbaar moet maken. Daarvan zijn voor ongeveer 2,5 miljard met gemeenten afspraken gemaakt om op korte termijn nieuwe woningen bereikbaar te maken. [..] Die andere 5 miljard, die dus nog niet uitgegeven is, is volledig vastgelegd voor afspraken over grotere projecten, zoals de Oude Lijn, de derde stadsbrug, het Stadionpark in Rotterdam en de Merwedelijn."

BBB diende nog een motie (42) in die het kabinet verzoekt "te bezien wat er nodig is om een MIRT-verkenning naar de Nedersaksenlijn op te starten ten einde de belofte in het hoofdlijnenakkoord tot realisatie te brengen en dit zo spoedig mogelijk te rapporteren aan de Kamer". De motie kreeg van staatssecretaris Jansen oordeel Kamer.

  • Verslag debat (deel 1)
  • Verslag debat (deel 2)
  • Schriftelijke antwoorden op vragen gesteld tijdens de eerste termijn van de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Waterstaat op 8 oktober 2024

SVOH

Minister Keijzer heeft een wijziging voorgesteld van de Subsidieregeling verduurzaming en onderhoud huurwoningen (SVOH) die het aantrekkelijker moet maken voor verhuurders om hun woning(en) te verduurzamen. Zo is de aanvraagprocedure vereenvoudigd, de mogelijkheden verruimd en zijn de maximumbedragen verhoogd. Ook is het maximum per verhuurder vervallen. De nieuwe regeling is opengesteld tot eind 2029.

  • Kamerbrief: Voorhang ontwerp Subsidieregeling verduurzaming en onderhoud huurwoningen (SVOH) 2025
  • Ontwerp Subsidieregeling verduurzaming en onderhoud huurwoningen (SVOH) 2025
  • Persbericht: Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen aantrekkelijker voor private verhuurders

Veel gezocht