Plan van aanpak Parlementaire Enquête Woningcorporaties naar Tweede Kamer

12-04-2013 07:12

Het plan van aanpak voor het instellen van een parlementaire enquête Woningcorporaties, zoals opgesteld door de Tijdelijke commissie Woningcorporaties, is gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees het plan van aanpak.

VTW blij met sectorbreed onderzoek intern toezicht
De VTW heeft de onderzoeksopzet voor de Parlementaire Enquête Woningcorporaties met belangstelling gelezen. Wij zijn blij dat de enquêtecommissie het interne toezicht sectorbreed wil onderzoeken en zich niet beperkt tot de incidenten zoals Vestia. Dat geeft vertrouwen dat de uiteindelijke aanbevelingen niet slechts gebaseerd zullen zijn op het falen van enkele interne toezichthouders maar wezenlijk zal bijdragen aan een gezondere corporatiesector. De VTW ziet er daarom naar uit een actieve bijdrage te leveren aan het werk van de commissie.

Zorgen over ingrepen Blok
Wel maken wij ons zorgen over de wijze waarop Minister Blok al vergaande ingrepen in de organisatie van het toezicht  doorvoert vooruitlopend op de resultaten van deze enquêtecommissie. Wij achten het bijvoorbeeld zeer waarschijnlijk dat de parlementaire enquêtecommissie concludeert dat de externe toezichtfunctie bij een onafhankelijke autoriteit moet rusten. Voor de verbetering van het toezicht is het van belang dat de gekozen systematiek versterkt en verbeterd wordt. Doorlopende en onsamenhangende structuurveranderingen dragen daar niet aan bij. De VTW hoopt dat  de Kamer bij besluiten over dergelijke  structuurwijzigingen het eindrapport van haar eigen enquêtecommissie afwacht.


Veel gezocht