De parlementaire enquête woningcorporaties kan definitief van start. De Tweede Kamer heeft op 16 april de onderzoeksopdracht vastgesteld en de voorbereidingscommissie gekozen tot enquêtecommissie. Het eindrapport staat gepland voor oktober 2014.
Functioneren corporatiestelsel centraal
Het onderzoek van de enquêtecommissie richt zich op de periode van de verdere verzelfstandiging van de corporaties (begin jaren 90) tot heden. Het doel van de enquête is tweeledig: ‘waarheidsvinding en lessen trekken voor de toekomst’. De focus ligt op het functioneren van het corporatiestelsel, inclusief de maatschappelijke gevolgen van de werking van dit stelsel en de rol van politieke besluitvorming.
Samenstelling enquêtecommissie
De commissie die het onderzoeksvoorstel voorbereid heeft, is – zoals verwacht – gekozen tot enquêtecommissie. Voorzitter is PVV-Kamerlid Roland van Vliet. De commissie bestaat daarnaast uit de Tweede Kamerleden Ed Groot (PvdA), Anne Mulder (VVD), Farshad Bashir (SP), Peter Oskam (CDA) en Wassila Hachchi (D66). Groot is benoemd tot ondervoorzitter van de commissie.
VTW blij met brede aanpak
De VTW is blij dat de enquêtecommissie het interne toezicht sectorbreed gaat onderzoeken en zich niet beperkt tot de incidenten zoals Vestia. De commissie kijkt niet alleen naar corporaties, maar ook naar het overheidsbeleid en de rol van de politiek. Verder laat de commissie omgevingsanalyses maken om de context van het hele beleidsterrein ‘wonen’ te schetsen en om relaties met andere sectoren en het buitenland te leggen.
Casusonderzoeken
Tijdens de eerste persconferentie van de commissie kondigde Van Vliet aan dat de enquêtecommissie ‘meer dan één’ corporatie in een casusonderzoek ‘grondig zal uitpluizen’. Vast staat al dat dit gebeurt bij Vestia. De commissie wilde nog niet vooruitlopen op de keuze van andere corporaties, maar noemde als criteria: corporaties die onder verscherpt toezicht zijn geplaatst, tot saneringscorporatie zijn benoemd of anderszins door de commissie relevant worden geacht.
Planning
De enquêtecommissie schat in dat ze anderhalf jaar nodig heeft voor haar opdracht. Dit jaar besteedt de commissie aan voorbereidend onderzoek. De gesprekken en verhoren door de enquêtecommissie vinden pas in de eerste helft van 2014 plaats. Het eindrapport is naar verwachting in oktober 2014 gereed. Daarna is de Tweede Kamer aan zet om de conclusies en aanbevelingen van de enquêtecommissie te wegen.
Bron: www.aedesnet.nl
Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035