Vestia is met banken tot overeenstemming gekomen over de afbouw van hun derivatenportefeuille. De overeenkomst maakt het de woningcorporatie mogelijk om het opgestelde verbeterplan te actualiseren en uit te voeren.
Drie bronnen
Met de afkoop van de derivaten is 2 miljard gemoeid die uit drie bronnen wordt gefinancierd. De belangrijkste bron is onderpand van 1,3 miljard euro dat Vestia eerder heeft gestort. Daarnaast brengt Vestia 100 miljoen euro aan liquide middelen in. De derde bron is een lening van de banken (verenigd in een consortium) aan Vestia van 0,6 miljard euro. Deze lening wordt in tien jaar afgelost.
Saneringssteun
Vestia zal voor de twee laatstgenoemde bronnen (samen 700 miljoen euro) een beroep doen op het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) voor saneringssteun. Het geld dat nodig is voor saneringssteun moet door het CFV worden bijeengebracht door middel van een heffing bij alle Nederlandse woningcorporaties.
Spies: ‘Noodzakelijke stap’
Minister Spies noemt de overeenkomst in een brief aan de Tweede Kamer een 'noodzakelijke stap om erger te voorkomen'. De portefeuille van Vestia was te groot en 'naar aard niet passend' voor een corporatie, aldus Spies. ‘Daardoor was er zelfs een risico van faillissement. Die risico’s zijn nu weggenomen, maar tegen een hoge prijs.’
Het verlies van Vestia moet worden goedgemaakt door onder meer de verkoop van 15.000 woningen in tien jaar, schrijft de minister. Er wordt met branchevereniging Aedes gesproken over mogelijkheden van andere corporaties om Vestia te helpen investeringsopgaven toch te realiseren. De minister erkent dat de saneringsheffing de financiële positie van alle andere corporaties verslechtert. Te kwetsbare corporaties kunnen worden ontzien.
Bron: www.aedesnet.nl
Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035