Oud-VTW bestuurslid Erik Kemperman: Intern toezicht is noodzakelijk. Houding en gedrag is het belangrijkst

12-06-2014 09:31

Woningcorporatie Rentree stond centraal bij de verhoren van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties (PEW) op 11 juni 2014. ’s Ochtends werd voormalig bestuurder Rinie Teuben gehoord en ’s middags kwam Erik Kemperman, voormalig lid (en voorzitter) van de RvT aan bod. Ze hadden een totaal verschillende visie over wat er mis was gegaan bij Rentree, waardoor er meer dan 60 miljoen euro is  ‘verdampt’. Teuben hield vol dat hij goed had gefunctioneerd en de structuur die Rentree hanteerde, met diverse holdings en BV’s gelieerd aan de corporatie ‘transparant’ was. Kemperman was het daar hartgrondig mee oneens.

Kemperman ging ook in op zijn visie over hoe intern toezicht zou moeten functioneren. In zijn optie is houding en gedrag het belangrijkst. Ook vond hij, in antwoord op vragen van het commissielid Oskam (CDA), dat intern toezicht noodzakelijk is. Een externe toezichthouder kan nooit op dezelfde wijze toezicht houden. Wel was Kemperman kritisch over hoe de verantwoordelijkheid voor het intern toezicht soms wordt ingevuld. “Niet alleen roepen dat je verantwoordelijk bent,” stelde hij. “Je moet het ook durven invullen.”

Permanente educatie en de VTW
Ook kreeg Kemperman vragen over de rol van de VTW vanuit zijn voormalige bestuursfunctie. “Permanente educatie moet verplicht zijn,” lichtte Kemperman toe, waarbij hij aangaf dat de VTW hiertoe ook stappen heeft ondernomen. (noot: in 2013 hebben de leden van de VTW ingestemd met het invoeren van verplichte permanente educatie) Op 24 juni a.s. ligt op de Algemene Vergadering een concreet voorstel voor de uitwerking daarvan per 1 januari 2015 voor). Kemperman is een pleitbezorger van het volgen van opleidingen door toezichthouders: “Je moet weten waar je het over hebt.”

Voorzitter Van Vliet (Groep Van Vliet) vroeg Kemperman nog naar zijn aanbevelingen voor het eindrapport van de PEW. “Een consistent beleid vanuit Den Haag,” was de reactie van Kemperman, die daarbij opmerkte dat er te veel ministers en te veel wisselingen van beleid in korte tijd heeft plaatsgevonden.

Voor toezichthouders had hij ook nog een aanbeveling: “Doen waar je voor bent besteld” als toezichthouder. “Het gaat om houding en gedrag. Hoe vul je het in?”

Bekijk het verhoor via YouTube

 


Veel gezocht