Ook recht van bindende voordracht bij herbenoeming

01-11-2012 15:15

VTW en Woonbond passen hun brochure 'De Huurderscommissaris' (2011) aan. Dit naar aanleiding van een uitspraak van de Rechtbank Leeuwarden. Deze oordeelde in de zaak van de Huurdersvereniging De Bewonersraad Friesland tegen Stichting WoonFriesland dat na het verstrijken van de benoemingstermijn van de huurderscommissaris in beginsel steeds een nieuwe bindende voordracht van de huurdersorganisatie vereist is. Lees hier het vonnis van de rechtbank.

Nu is gebleken dat beide partijen zich neerleggen bij de uitspraak van de rechtbank en niet in hoger beroep en/of cassatie zullen gaan en dat deze uitspraak dus (voorlopig) niet zal worden veranderd, hebben VTW en Woonbond in goed overleg besloten om de aanbeveling in de brochure 'De Huurderscommissaris' aan te passen.

De oude aanbeveling in de brochure ging er van uit dat de huurdersorganisatie adviseert en de RvC beslist. Deze is nu aangepast in de lijn van de uitspraak van de rechter en luidt als volgt:

De RvC vraagt voorafgaande aan een eventuele herbenoeming van een huurderscommissaris de huurdersorganisatie om een nieuwe bindende voordracht. Deze voordracht kan de aftredende huurderscommissaris of een geheel nieuwe kandidaat betreffen.
De RvC geeft, bij zijn verzoek om een nieuwe bindende voordracht, gemotiveerd aan of hij de aftredende huurderscommissaris wel of niet graag ziet doorgaan voor een volgende periode. Wanneer de huurdersorganisatie de aftredende huurderscommissaris tegen de zin van de RvC niet opnieuw wil voordragen, dan doen de RvC en de huurdersorganisatie er verstandig aan om daarover met elkaar in overleg te treden.
Draagt de huurdersorganisatie een nieuwe kandidaat voor, terwijl de aftredende huurderscommissaris zich wel beschikbaar stelde voor een volgende termijn,  dan geeft zij een toelichting op de keuze.

De aanpassing zal worden verwerkt in de nieuwe druk van de brochure 'De Huurderscommissaris'. Deze verschijnt naar verwachting in 2013.


Veel gezocht