Ontwerpbesluit (AMvB) bij Herzieningswet naar de Tweede Kamer

06-02-2015 19:58

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft het ontwerpbesluit Toegelaten instellingen Volkshuisvesting naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit is de al eerder aangekondigde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bij de Herzieningswet.

Oerwoud aan nieuwe regels
De VTW is vooral geschrokken van de hoeveelheid nieuwe regels die de minister over de sector uitstort. “Het lijkt erop alsof het ministerie denkt de sector risicoloos vanuit Den Haag te kunnen gaan besturen,” aldus directeur Albert Kerssies. “Het wordt voor toezichthouders wel erg moeilijk om zich een weg te banen door dit oerwoud van regels. Dus we zijn niet onverdeeld positief over de gedetailleerdheid van de AMvB. Bovendien hebben we ook grote inhoudelijke bezwaren tegen artikel 26.”

De VTW heeft een reactie (d.d. 14 januari 2015) gestuurd aan het ministerie op het ontwerpbesluit zoals dat er toen lag. U kunt deze reactie hier lezen.
Uiteraard willen we wel graag zo spoedig mogelijk duidelijkheid over de Herzieningswet voor de sector en hopen dat de wet per 1-7-2015 kan ingaan, maar wel met minder gedetailleerde regels.

De woordvoerders Wonen in de Tweede Kamer hebben een brief ontvangen van de VTW (d.d. 5 februari 2015) waarin we onze zorgen uitspreken over het ontwerpbesluit. U kunt onze reactie hier lezen.

Competenties voor toezichthouders
De minister wilde ook een lijst van competenties opnemen die gebruikt moet worden voor de nog verder te ontwikkelen fit en proper test.

In eerste instantie is daarvoor de lijst van de DNB gebruikt. Maar in goed overleg met de VTW is er nu een goed uitgebalanceerde lijst opgesteld van relevante en belangrijke competenties voor commissarissen en bestuurders. De VTW had al voor commissarissen en bestuurders twee werkgroepen ingericht die samen met het ministerie grondig heeft gesproken over welke competenties voor commissarissen resp. bestuurders van corporaties relevant zijn.

Wij zijn blij dat er nu een voor de corporatiesector geschikte lijst van competenties is opgenomen, zie bijlage 1 van het ontwerpbesluit.

Lees hier de aanbiedingsbrief van de minister en de integrale tekst van het ontwerpbesluit.


Veel gezocht