OM wil hogere straffen in zaak SGBB

06-01-2012 14:30

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de fraudezaak rond woningcorporatie SGBB. Het OM vindt de straffen te laag die de rechtbank in december 2011 aan vier verdachten oplegde.

De rechtbank in Utrecht legde oud-directeur Gerard van der Z. 3 jaar cel op. Het OM had 4,5 jaar geëist. Van der Z. heeft volgens de rechters gefraudeerd met miljoenen euro's van de corporatie.

Gevangenisstraf
Drie andere verdachten in deze zaak kregen 2,5, 1,5 en een half jaar gevangenisstraf. Het OM vindt ook deze straffen te laag. Een vijfde verdachte werd vrijgesproken, maar ook die moet in hoger beroep alsnog voor de rechter verschijnen.

De rechtbank neemt het de veroordeelden zeer kwalijk dat ze het belang van volkshuisvesting in de samenleving en het vertrouwen van de samenleving hebben geschaad.

Civiele rechtzaak
In een civiele zaak bepaalde de rechtbank begin november al dat Van der Z. een voorschot van 24,5 miljoen euro aan schadevergoeding moet betalen aan SGBB.

Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) heeft zeven oud-commissarissen van SGBB aansprakelijk gesteld voor 39 miljoen euro schade. Dit is het bedrag dat het CFV in 2009 aan SGBB betaalde om faillissement te voorkomen.

Lees de complete uitspraak van de rechtbank, inclusief motivatie van het vonnis.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht