Novelle / Herzieningswet mogelijk uitgesteld [update]

19-09-2014 10:24

De novelle / Herzieningswet van minister Blok wordt zeker niet per 1 januari 2015 ingevoerd, zo schrijft de VNG op haar website. De VNG spreekt verder over invoering een half jaar later, dus per 1 juli 2015. Wat aan het bericht opvalt, is dat de VNG nergens een bron noemt of daarnaar verwijst.

Hoewel de sterker wordende signalen dat de behandeling van de wet mogelijk wordt uitgesteld ook bij de VTW bekend zijn, is er officeel door de Tweede Kamer nog geen besluit over uitstel genomen. Het is afhankelijk van coalitiepartijen VVD en PvdA - die samen de meerderheid hebben - of de behandeling van de novelle / Herzieningswet daadwerkelijk wordt uitgesteld. Mogelijk wordt dit punt op de procedurevergadering van 30 september a.s. behandeld.

Hoe ziet het verdere wetgevingstraject er uit?
Dat hangt af of de uitkomsten van de Parlementaire enquête bij de novelle / Herzieningswet worden betrokken. Als de Tweede Kamer besluit dit niet te doen, kan de behandeling van de novelle / Herzieningswet gewoon doorgaan. Invoering per 1 januari 2015 is dan haalbaar, mits ook de Eerste Kamer hiermee instemt.

Het wordt gecompliceerder als de uitkomsten van de Parlementaire enquête wèl betrokken worden. Dan moet gewacht worden op het eindrapport van de commissie. Die staat gepland op 30 oktober a.s.
Waarschijnlijk volgt dan eerst een schriftelijke vragenronde vanuit de Kamer, waarna er een debat gepland wordt met de commissie. Na dat debat krijgt de commissie decharge en volgt het debat van de vaste woordvoerders met de minister over de conclusies, al dan niet in combinatie met de behandeling van de novelle / Herzieningswet. Na goedkeuring door de Tweede Kamer volgt uiteraard nog de behandeling in de Eerste Kamer.
"Een blik op de kalender doet dan vermoeden - zoals de VNG al geconcludeerd heeft - dat invoering van de novelle / Herzieningswet per 1 januari 2015 zo goed als onmogelijk wordt," aldus directeur Albert Kerssies. "De tijd voor een zorgvuldige parlementaire behandeling is dan gewoon te kort."

De VTW vindt het logisch als de Tweede Kamer besluit om de conclusies en aanbevelingen van de enquêtecommissie te betrekken bij het debat over de novelle / Herzieningswet.
Kerssies: "Het heeft er alle schijn van dat de novelle / Herzieningswet niet per 1 januari wordt ingevoerd, maar zeker is het niet. Bovendien ligt een invoering per 1 juli 2015 met DAEB en niet-DAEB ook niet voor de hand. Hopelijk neemt de Tweede Kamer een wijs besluit en geeft dit de minister de kans om  nog eens goed te kijken naar een aantal haken en ogen van het wetsvoorstel. In het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer (van 4 september jl.) zijn hiervoor door betrokkenen uit de corporatiesector een aantal goede voorstellen gedaan." "
Het wachten is nu op wat de commissie Wonen en Rijksdienst gaat doen.

Lees het artikel over de rondetafelbijeenkomst en de inbreng van de VTW


Veel gezocht