Normbedragen wet normering topinkomens 2012

07-02-2012 07:23

Op 6 december 2011 stemde de Tweede Kamer unaniem in met het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT). De WNT stelt een maximum aan de bezoldiging van bestuurders en hoogst leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector en bevat regels over het openbaar maken van de bezoldiging.

Maximumbezoldigingsnorm
Woningcorporaties vallen in het strengste regime. Daarbij mag de beloning van bestuurders en hoogst leidinggevenden niet uitstijgen boven een maximumbezoldigingsnorm. 
De ontslagvergoeding wordt gemaximeerd op 75.000 euro.

De maximumbezoldigingsnorm bij een voltijdsdienstverband bedraagt per kalenderjaar voor functionarissen bij woningcorporaties ten hoogste:

  • Maximaal € 187.340 aan beloning voor 2012 (hetzelfde als voor 2011 en gebaseerd op 130% van het bruto salaris van een minister), vermeerderd met:
  • Een gemaximeerde onkostenvergoeding van € 7.997 voor 2012 (gelijk aan twaalf maal de maandelijkse vergoeding voor de Minister-President en de minister van Buitenlandse Zaken).
  • Een gemaximeerde werkgeversbijdrage aan pensioenpremie van € 30.121 voor 2012 (gebaseerd op de percentages en franchises die het ABP hanteert voor de berekening van de verschillende werkgeversbijdragen bij het Rijk).
  • Het werkgeversdeel van de sociale verzekeringspremies dat wettelijk of op grond van een algemeen verbindende CAO verplicht is. Het werkgeversdeel van de sociale verzekeringspremies is niet genormeerd in de WNT omdat partijen daar geen invloed op hebben.

De WNT normeert alleen het totaal; er is pas sprake van overschrijding van de bezoldigingsnorm als de som van bovengenoemde onderdelen de € 225.458 voor 2012 (tegen 223.666 voor 2011) exclusief het werkgeversdeel van de sociale verzekeringspremies overschrijdt.
De drie componenten -
 beloning, onkostenvergoeding en werkgeversbijdrage pensioenpremie - van de bezoldigingsnorm werken als communicerende vaten. Dit betekent dat op het moment dat de werkelijke pensioenlast hoger is dan de norm in de WNT, dit in de beloningcomponent of onkostencomponent gecompenseerd dient te worden.

Overgangsregeling
Voor bestaande contracten en aanstellingen geldt een overgangsregeling. De gemaakte afspraken over de bezoldiging blijven daarbij nog vier jaar gelden. Hierna wordt de bezoldiging  in drie jaar afgebouwd tot de maximumbezoldigingsnorm in de WNT.
N.B. Een verlenging, nieuwe aanstelling of overeenkomst moet wél aan de WNT voldoen. Wijzigingen in aanstellingen en overeenkomsten in de periode tussen aanvaarding van de wet door de Tweede Kamer op 6 december 2011 en inwerkingtreding op 1 januari 2013 vallen niet onder het overgangsrecht. Als deze wijzigingen in strijd zijn met de WNT, kunnen deze onder omstandigheden ongedaan worden gemaakt.

WNT per 1 januari 2013 in werking
Als de Eerste Kamer met de WNT instemt zal deze naar verwachting per 1 januari 2013 in werking treden. Tot dat moment blijft de Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties van kracht.
Vanaf 1 januari 2013 moeten dan alle salarissen van nieuwe topfunctionarissen voldoen aan de WNT.

Lees meer over de WNT in de e-NIEUWS WNT-special en de WNT-update

Nadere informatie Raad van State
Inmiddels is de Eerste Kamer gestart met het 
voorbereidend onderzoek van de WNT. Omdat het wetsvoorstel gedurende de behandeling door de Tweede Kamer aanzienlijk is gewijzigd heeft de Eerste Kamer de Raad van State verzocht zich over de aangenomen amendementen en nota’s van wijziging te buigen. Hierbij gaat het met name om de gevolgen van de amendementen en nota’s van wijziging voor de consistentie en samenhang van het wetsvoorstel, alsmede voor de rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid ervan. De reactie van de Raad van State wordt uiterlijk 1 april 2012 verwacht. 


Veel gezocht