Nieuwsoverzicht 7 december: VVD botst weer met linkse oppositie om positie huurders

07-12-2020 09:27

Maatregelen huursector
Het debat over diverse maatregelen in de huursector leverde afgelopen week weer eens een stevige botsing op tussen de VVD en de linkse fracties in de Kamer. VVD-Kamerlid Koerhuis diende twee amendementen in om huurders langer in een tijdelijk huurcontract te kunnen laten zitten. Volgens hem is dat juist goed voor de huurders omdat er dan sneller woningen zullen worden aangeboden, maar met die redenatie viel hoon hem ten deel vanuit de andere kant van de Kamer. Volgens PvdA, SP en GroenLinks zullen huurders daardoor langer in onzekerheid zitten en makkelijker op straat worden gezet.

De VVD kreeg steun van CDA-Kamerlid Terpstra. Ook hij vond dat de linkse oppositie spookbeelden opwerpt met hun argumentatie. Volgens hen is maar een klein aandeel van de huurcontracten in Nederland tijdelijk. Minister Ollongren kon met de VVD meegaan dat het als tijdelijke coronamaatregelen een optie is, maar dat tijdelijke huurcontracten niet de norm mogen worden. Toch heeft Ollongren vorige maand een wetsvoorstel in internetconsultatie gebracht die het juist wel mogelijk maakt om huurders langer in een tijdelijk contract te houden.

Tijdens het debat was de inkomensafhankelijke huurverhoging een ander twistpunt. De VVD vroeg GroenLinks en de PvdA om steun aangezien zij met de coalitie tot een woonakkoord kwamen. Zowel GroenLinks-Kamerlid Smeulders als PvdA-Kamerlid Nijboer wilden dit echter niet toezeggen. Zij houden moeite met de huurverhogingen die dit voor sommige groepen betekent. Koerhuis vond het onbegrijpelijk dat de PvdA hiermee rijkere huurders wil beschermen.

Vestia
De overdracht van circa 10.000 Vestia woningen aan collega-woningcorporaties is een stap dichterbij gekomen. De verkoop van Vestia vastgoed in Pijnacker-Nootdorp, Barendrecht en Westland is een feit. Naar verwachting geven de Autoriteit woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw nog dit jaar akkoord. Hiermee is ongeveer de helft van de te verkopen huurwoningen van Vestia overgenomen door andere corporaties.

Minister Ollongren: "Dit resultaat kon alleen behaald worden dankzij de inspanning van alle betrokkenen. Dus mijn dank aan de overnemende corporaties, Staedion, Patrimonium Barendrecht, Havensteder, Wooncompas, de Wassenaarsche Bouwstichting, Wonen Wateringen, Arcade Wonen en Wonen Midden-Delfland. En aan Vestia en Hamit Karakus als begeleider van het proces. Al deze bestuurders maken het mogelijk dat sociale huurwoningen behouden blijven voor die grote groep mensen die deze huurwoningen hard nodig hebben."

Voor het vastgoed in de andere gemeenten - Bergeijk, Brielle en Zuidplas - voert Vestia gesprekken met de kopende corporaties voor een overname in 2021.

Markttoets
Corporaties hoeven de komende jaren geen markttoets uit te voeren om te bezien of zij mogen investeren in woningen die buiten de sociale huurgrens vallen. Deze toets was ooit ingesteld om marktverstoring te voorkomen, maar gezien de grote bouwopgave wordt dat nu de komende drie jaar losgelaten. Dit was al bekend, maar afgelopen week liet Ollongren weten de Autoriteit Woningcorporaties formeel de aanwijzing te hebben gegeven.

Lees het nieuwsbericht van de VTW van 4 december 2020

Maximering huurprijzen
De PvdA heeft afgelopen week schriftelijk de initiatiefwet verdedigt die regelt dat huurverhogingen in de vrije sector gemaximeerd worden op 1 procent boven inflatie. Eerder kwam de partij daarover al tot een politiek akkoord met de coalitie, die voorstander was van 2,5 procent boven inflatie. Het CDA deed nog de suggestie om de huurverhoging te maximeren op 7,5 procentpunt in 5 jaar, maar daar zag de PvdA niets in. Het geeft namelijk verhuurders de mogelijkheid om na 1 jaar al met 7,5 procentpunt te verhogen, terwijl de doelstelling juist is om tot een gematigde en voorzienbare huurverhoging te komen.

Het CDA had daarnaast de vrees dat door het wetsvoorstel er minder woningen gebouwd zullen worden, maar volgens de PvdA is het desondanks nodig om de huurders te beschermen.

Overdrachtsbelasting
Minister Ollongren komt met een aantal regelwijzigingen om het mogelijk te maken dat corporaties in sommige gevallen en onder voorwaarden vrijgesteld kunnen worden van de hogere overdrachtsbelasting. Het betreft technische aanpassingen waardoor saneringscorporaties worden vrijgesteld, maar uiteindelijk ook corporaties bij onderlinge uitwisseling (taakoverdracht) zonder dat er sprake is van een saneringskwestie.

De maatregelen vloeien voort uit de behandeling van het Belastingplan. De Kamer was zeer kritisch dat corporaties fiscaal worden gezien als belegger en dus onder het hogere tarief van de overdrachtsbelasting vallen. Partijen hadden daarom aangedrongen op een vrijstelling en daar komt Ollongren nu deels aan tegemoet. Dit moet de sector een lastenverlichting opleveren van 7 miljoen euro per jaar.

Lees het nieuwsbericht van de VTW van 4 december 2020

De hogere overdrachtsbelasting voor woningcorporaties zorgt ervoor dat de balanswaarden van corporaties daalt, maar gezien de schaarste zal dit geen grote gevolgen hebben. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Ollongren afgelopen week naar de Kamer heeft gestuurd. Diverse partijen hadden tijdens de begrotingsbehandeling hun zorgen geuit over de gevolgen van de gedifferentieerde overdrachtsbelasting voor de woningcorporaties.

"De hoofdconclusie van het rapport is dat de balans- en beleggingswaarden van beleggers weliswaar dalen als gevolg van het verhogen van de overdrachtsbelasting, maar dat de huidige woningmarkt dusdanig gespannen is – er is sprake van grote woningschaarste en langdurig lage rente – dat adviesbureau Brink niet verwacht dat beleggers deze beleggingscategorie gaan mijden", aldus de minister.

"Per saldo verwacht Brink dat de balanswaarden van woningcorporaties en (institutionele) beleggers over het algemeen bij de huidige marktomstandigheden zullen stijgen, maar minder hard dan zonder een verhoging van de overdrachtsbelasting het geval zou zijn geweest." Volgens Ollongren is het dus niet aannemelijk dat de financieringscapaciteit ingeperkt zal worden.

Kamerbrief over rapport 'overdrachtsbelasting en nieuwbouw'
Rapport 'Consequenties verhoging OVB'

Het nieuwsoverzicht 'Actueel in de volkshuisvesting' op het gebied van belangenbehartiging wordt door de VTW gemaakt in samenwerking met 1848.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Geurts, senior beleidsmedewerker Public Affairs en Communicatie: h.geurts@vtw.nl // 06 46 87 99 28


Veel gezocht