Nieuwe VTW-publicatie: De relatie tussen de RvC, het bestuur en de accountant

29-10-2013 08:19

Spel met meerwaarde

Om de relatie van het interne toezicht met de accountant te versterken heeft de VTW een nieuwe publicatie uitgebracht: "De relatie tussen de RvC, het bestuur en de accountant: Spel met meerwaarde". Deze bevat concrete aanbevelingen voor een betere samenwerking tussen de RvC, het bestuur en de accountant, die volgens de auteurs Ben Spelbos en Hans van Vark – beiden werkzaam als registeraccountant – in de praktijk nog geen usance zijn en dus nodig zijn.

Een conceptversie werd tijdens het SOM-seminar van 12 september jl. door VTW-directeur Albert Kerssies overhandigd aan Huub Wieleman, voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Sinds vandaag is de digitale eindversie van de publicatie (download) beschikbaar.

De verhouding tussen de RvC van een woningcorporatie en de externe accountant is van cruciaal belang voor goed intern toezicht. De feitelijke werkzaamheden van de accountant – die immers werkt in opdracht van de RvC – zijn daar een belangrijk onderdeel van. In het verleden heeft verschil van opvatting over de taak en werkzaamheden van de accountant geleid tot discussies tussen opdrachtgever en accountant. Door betere afspraken kan de ‘verwachtingskloof’ worden beperkt, kunnen incidenten en aansprakelijkheid worden voorkomen en kan de kwaliteit van het toezicht verbeteren.

De publicatie "De relatie tussen de RvC, het bestuur en de accountant: Spel met meerwaarde" geeft inzicht in wat van een controlerend accountant verwacht kan worden, maar vooral hoe er meer ‘uit de accountant gehaald kan worden’ ten voordele van de corporatie. Naast de formele aspecten van de verhouding tussen interne toezichthouders, bestuurders en de accountant, komen dan ook de informele, ‘zachte’ kanten aan de orde.

Bestellen
VTW-leden leden ontvangen automatisch een gedrukt exemplaar. Extra exemplaren zijn te bestellen via de VTW. De prijs voor leden bedraagt € 15,00. Niet-leden betalen € 30,00.


Veel gezocht