Nieuwe versie visitatiemethodiek 5.0 voor woningcorporaties

01-04-2014 06:13

Op 1 april 2014 overhandigt de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN) de nieuwe visitatiemethodiek 5.0 aan de woningcorporaties en de oprichters van SVWN (VTW, VNG, Woonbond, ministerie van BZK en Aedes). De nieuwe versie legt meer nadruk op goed bestuur (governance) en vergroot de betrokkenheid van corporatiebestuurders bij de visitatie.

De visitatiemethodiek is aangepast op basis van ervaringen met de huidige versie 4.0. Daarnaast hebben verschillende actuele ontwikkelingen, zoals de economische crisis, de situatie op de woningmarkt en het kabinetsbeleid waaronder de verhuurdersheffing, gevolgen voor de mogelijkheden van corporaties. Ook de discussie over governance, de beloningsafspraken, de organisatie van het toezicht en de afbakening van de kerntaken vormden de aanleiding tot vernieuwing van de visitatiemethodiek.

Governance 
Uit visitaties blijkt dat goede governance -  en evenwichtig bestuur, waaronder het interne toezicht, een belangrijke voorwaarde is voor een goed functionerende corporatie. Daarom besteedt de nieuwe visitatiemethodiek meer aandacht aan governance. De nieuwe methodiek vergroot verder de betrokkenheid van corporatiebestuurders bij het visitatieproces. ‘Bestuurders moeten nu voorafgaand aan de onafhankelijke visitatie in een position paper onder andere hun visie op en de koers van de corporatie uiteenzetten’, zegt SVWN-directeur Diana de Jong.

Na afloop geven de bestuurders een reactie op hun visitatie. Volgens De Jong leidt dit niet tot meer werkdruk voor corporaties omdat de nieuwe methodiek minder afzonderlijke prestatievelden beoordeelt. ‘Met de nieuwe methodiek beoordelen we bijvoorbeeld de maatschappelijke opgaven en ambities van corporaties niet langer afzonderlijk maar in samenhang. Corporaties worden gestimuleerd hun prestaties te verbeteren.’

Verplicht
De afgelopen zes jaar zijn er ruim 420 visitaties uitgevoerd bij ongeveer 90 procent van alle corporaties. De verplichting tot visitatie is opgenomen in de Governancecode Woningcorporaties. In de conceptnovelle tot wijziging van de Herzieningswet heeft minister Blok een wettelijke verplichting tot visitatie voor alle corporaties opgenomen.

De nieuwe visitatiemethodiek 5.0 treedt vanaf 1 april 2014 in werking en is dan ook te downloaden vanaf de site van de SVWN. Minister Blok heeft de methodiek 27 maart in ontvangst genomen.


Veel gezocht