Nieuwe Europese regels staatsteun aangenomen

22-12-2011 09:19
  • De Europese Commissie heeft op 20 december 2011 nieuwe regels voor Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB) aangenomen. Deze regels bepalen voor welke activiteiten en onder welke voorwaarden staatssteun is toegestaan. Met deze regels moet rekening worden gehouden in Nederlandse regelgeving over staatssteun aan woningcorporaties.

Nederlandse regels staatsteun corporaties
In Nederland geldt sinds 1 januari 2011 de ‘Tijdelijke Regeling DAEB Toegelaten Instellingen Volkshuisvesting’. Daarin is de Europese Beschikking over staatssteun aan woningcorporaties uitgewerkt voor de Nederlandse sociale huisvesting. De inkomensgrens voor de toewijzing van sociale huurwoningen maakt er deel van uit. Het is de bedoeling dat de afspraken uit de tijdelijke regeling een definitieve plaats krijgen in de herziene Woningwet dan wel de daarbij behorende AMvB’s. Het wetsvoorstel komt volgend jaar aan de orde in het Nederlands Parlement.

Gevolgen nieuwe Europese voorschriften
Vooralsnog blijven de Nederlandse regels van kracht. De nieuwe Europese voorschriften voor DAEB’s en staatssteun kunnen echter wel gevolgen krijgen voor de Nederlandse regelgeving. De Nederlandse wetgever zal, zo nodig, de regels moeten aanpassen aan het nieuwe kader. Op welke punten dit nodig is, moet nog blijken. De nieuwe regels vermelden een overgangstermijn van twee jaar.
Aedes heeft samen met de Europese koepel CECODHAS actief in Brussel gelobbyd om ervoor te zorgen dat de nieuwe Europese regels zo weinig mogelijk belemmeringen voor corporaties betekenen. Een aantal potentiële struikelblokken zijn daardoor gelukkig niet in de regels terecht gekomen.

Hoofdpunten voor corporaties
Enige voor corporaties belangrijke punten uit de nieuwe regels zijn:

  • Staatssteun voor sociale huisvesting blijft geoorloofd , zonder dat die vooraf bij de Europese Commissie aangemeld hoeft te worden.
  • Staatssteun blijft mogelijk voor hybride organisaties als corporaties, die zowel DAEB als niet DAEB-activiteiten (zonder staatssteun) uitvoeren.
  • De Europese regels bevatten nog steeds een omschrijving van de doelgroep voor sociale huisvesting, die niet duidelijk afgebakend is: ‘achterstandsgroepen of sociaal kansarme groepen welke, door solvabiliteitsbeperkingen, geen huisvesting tegen marktvoorwaarden kunnen vinden’. De ruimte voor lidstaten om zelf de doelgroep af te bakenen is echter ongewijzigd: landen hebben daarvoor nog steeds zelf veel vrijheid. Dat betekent bijvoorbeeld dat Nederland zelf de mogelijkheid houdt een hogere inkomensgrens voor te stellen. De Europese Commissie toetst dat voorstel dan aan de nieuwe regels en beoordeelt daarbij of normale marktwerking zonder steun op dit gebied te kort schiet.
  • Afspraken over staatssteun voor DAEB-activiteiten gelden voor 10 jaar. Maar sociale huisvesting wordt hiervan uitgezonderd, op basis van de lange-termijn- investeringen die daarvoor nodig zijn.
  • Het is duidelijker welke kosten mogen worden meegenomen voor het bepalen van de staatssteun (‘compensatie’). Aangezien de huren gereguleerd zijn, lijken de nieuwe regels ruimte te bieden om het verschil tussen markthuren en daadwerkelijke huren als DAEB-kosten mee te nemen.

Downloads
EC besluit DAEB 20 december 2011
EC mededeling DAEB 20 december 2011

Beroep corporaties tegen Europese Beschikking niet ontvankelijk
Het beroep van Nederlandse woningcorporaties tegen de Europese Beschikking over staatsteun aan woningcorporaties (2009) is niet ontvankelijk. Dat heeft het Europese Gerecht op 20 december 2011 uitgesproken. Zie bericht op Aedessite.

Bron: www.aedesnet


Veel gezocht