Nieuwe aanpak garantie door WSW

18-11-2010 09:05

Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) zal anders moeten omgaan met verzoeken tot garantieverlening door woningcorporaties. Dit komt door de invoering van de ministeriële regeling inzake staatssteun per 1 januari 2011. Het WSW geeft uiterlijk 1 januari 2011 uitsluitsel over de nieuwe aanpak.

Tot nu toe garandeerde het WSW leningen voor de bouw van woningen met maximale stichtingskosten van 240.000 euro. Die grens vervalt nu. De leningen die onder het nieuwe regime gegarandeerd worden, zijn voor woningen die voor maximaal 652 euro per maand verhuurd worden, ongeacht de stichtingskosten.

Herfinanciering
De ministeriële regeling heeft geen gevolgen voor reeds lopende leningen. Maar bij herfinanciering aan het einde van een contract, kan slechts dat gedeelte van de lening door het WSW worden gegarandeerd dat betrekking heeft op zogenaamde DAEB-activiteiten (diensten van algemeen economische belang).

Aanpassingen werkwijze
Concreet gaat het bij het aanpassen van de werkwijze door het WSW om de volgende zaken:

  • Een toelichting bij de lijst met te garanderen activiteiten: overleg met de rijksoverheid over de toelichting op de lijst van activiteiten die het WSW kan garanderen;
  • Een toelichting op herfinanciering: ontwikkelen van een methodiek om te kunnen bepalen welk deel van reeds gegarandeerde financiering niet met WSW-garantie kan worden hergefinancierd;
  • Financiering van niet-DAEB-activiteiten: nadere regels die corporaties in staat stellen om of onder voorwaarden eigen middelen in te zetten voor niet-DAEB activiteiten of om financiering te regelen die niet door het WSW gegarandeerd wordt;
  • Bestedingscontrole: aanvullende maatregelen om te waarborgen dat gegarandeerde financiering wordt ingezet voor daarvoor bedoelde activiteiten.

Voor meer informatie zie de site van het WSW.

Prognose-informatie 2011
Om het WSW in staat te stellen een inschatting te maken van de hoogte van het totaal aan leningen met WSW-garantie, moeten corporaties zogenaamde prognose-informatie geven. Het betreft financiële informatie voor de komende vijf jaar (2011-2015).
Vanaf 10 november 2010 is op de site van Corpodata de vragenlijst voor deze prognose-informatie beschikbaar. Deze is op basis van de nieuwe regeling herzien. Corporaties moeten de vragenlijst uiterlijk 31 januari 2011 ingevuld en verzonden hebben.

Ga naar de vragenlijst.

Bron: Aedesnet.nl


Veel gezocht