Nieuw risicobeoordelingsmodel WSW

16-01-2014 14:13

WSW gaat in 2014 met een nieuw risicobeoordelingsmodel aan de slag gaat. Met behulp van dit model identificeert, analyseert en interpreteert WSW de risico’s van een individuele corporatie en van de totale borg op een heldere en voorspelbare manier. De risicobeoordeling en het risicomanagement zijn beiden duidelijk: voor elke deelnemende corporatie gelden dezelfde uitgangspunten en criteria.

Meer zekerheid en soliditeit
De risicobeoordeling en het risicomanagement doet WSW met als doel aanspraken op het borgstelsel zo veel mogelijk te voorkomen. Andere doelen zijn: de solidariteit binnen het borgstelsel niet onnodig  te belasten en de zekerheidsstructuur verder te verbeteren. Hierdoor kunnen corporaties leningen krijgen voor hun volkshuisvestingsprojecten tegen de meest gunstige voorwaarden.

Met de nieuwe werkwijze en het risicobeoordelingsmodel helpt WSW individuele corporaties inzicht te krijgen in hun eigen risico’s. Zo voldoet WSW tevens aan de nadrukkelijke maatschappelijke wens om het  risicomanagement in de gehele corporatiesector verder te professionaliseren (rapporten: ‘Toezicht met bite’ (Aedes), rapport commissie Hoekstra (BZK) en rapport commissie Vermeulen (VNG)).

Het nieuwe risicobeoordelingsmodel versterkt niet alleen de soliditeit van het borgstelsel, het  definieert en begrenst ook de risicobereidheid. Door een vollediger en vroegtijdiger inzicht te geven in de mogelijke risico’s bij woningcorporaties, door die risico’s beheersbaar te maken en door maximale grenzen te stellen aan de financiële risico’s die voor corporaties nog verantwoord zijn.

Klik hier voor algemene informatie over het nieuwe WSW risicobeoordelingsmodel.

Beoordeling Financial Risks
Het WSW risicobeoordelingsmodel bestaat uit de eind 2013 toegelichte vijf nieuwe Financial Risks (de financiële risico’s). Belangrijk om te weten is dat aan deze risico’s normen vastzitten waaraan corporaties dienen te voldoen.

WSW toetst de corporaties daarnaast nog aan drie andere financiële ratio’s. Aan deze ratio’s zijn echter geen normen verbonden. Het gaat om de absolute omvang van het eigen vermogen, om de bruto bedrijfsmarge (anders gezegd: EBITDA als percentage van de bedrijfsopbrengsten) en om de financiële ruimte en de liquiditeitspositie van de corporatie.

Klik hier voor de de definities, werking en berekening van de financiële risico’s
Klik hier voor een uitgebreide uitleg over de beoordeling van de financiële risico's


Veel gezocht