Nationaal Commissarissen Onderzoek: RvC moet bewuster communiceren

04-02-2011 08:35

Commissarissen willen bewuster en beter communiceren. Dat blijkt het uit het vierde Nationaal Commissarissen Onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Commissarissen geven in het onderzoek aan dat zij communicatie zeer belangrijk vinden voor het afleggen van verantwoording en zij erkennen dat een goede communicatie bijdraagt aan een goede reputatie.

Het Nationale Commissarissen Onderzoek is een grootschalig onderzoek onder ruim 400 commissarissen en toezichthouders uit verschillende sectoren. Naast de gebruikelijke trends in samenstelling, benoeming en beloning, lag dit jaar de focus op communicatie door commissarissen.

Communicatie
De commissarissen en toezichthouders uit de verschillende sectoren zijn het veelal met elkaar eens over het belang van communicatie en het inzetten van verschillende communicatiemiddelen.
Over het algemeen hechten commissarissen relatief iets meer belang aan communicatie om verantwoording aan stakeholders af te leggen, gevolgd door communicatie om informatie aan stakeholders te geven en communicatie om informatie van stakeholders te verkrijgen. Commissarissen bij woningcorporaties hechten relatief iets meer belang aan communicatie om informatie van stakeholders te verkrijgen, gevolgd door communicatie om verantwoording aan stakeholders af te leggen en communicatie om informatie aan stakeholders te geven.
Over het algemeen zijn de commissarissen licht positief over de transparantie en communicatie door henzelf en de RvC. Commissarissen bij woningcorporaties en beursondernemingen zijn hierover relatief het meest positief.
De meeste commissarissen geven echter ook aan de dat RvC geen communicatieplan heeft en dat de inzet van de verschillende communicatiemiddelen nog wel verbetering behoeft. Er is een groot verschil tussen de sectoren wat betreft het inzetten van de website als communicatiemiddel. Bij beursondernemingen en woningcorporaties wordt door de Raad hiervan wel voldoende gebruik gemaakt. Bij de andere sectoren (waaronder zorginstellingen, niet-beursondernemingen en familiebedrijven) is dit nog onvoldoende volgens de commissarissen.

Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers (hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business Universiteit en tevens verbonden aan de Erasmus Universiteit) stelt naar aanleiding van het onderzoek: “De RvC moet bewuster communiceren. De website kan bijvoorbeeld veel effectiever worden ingezet zodat het RvC-verslag echt gaat over het gevoerde toezicht.“ Prof. dr. Auke de Bos (hoogleraar Bedrijfseconomie Erasmus Universiteit en partner bij Ernst&Young): “De RvC kan zich beperken tot het inzicht geven in het gevoerde toezicht. Bijvoorbeeld over de strategie: de directie communiceert over de uitgezette strategie, de RvC laat zien hoe hij op de uitvoering daarop heeft toegezien.”

Trends
De gemiddelde commissaris in het onderzoek is iets jonger (30% is jonger dan 55, dit was 23% in 2009), er zijn gemiddeld meer vrouwen (18%, dit was 14%) en 72% heeft een universitaire opleiding (gelijk gebleven). Er is een lichte stijging te zien in de tijdsbesteding (14 uur per maand, was 13). De daling vorig jaar van het aantal commissariaten dat verkregen is via het eigen netwerk (van 66% in 2008 naar 58% in 2009) heeft niet doorgezet. In 2010 gaf weer 60% aan zijn commissariaat via het eigen netwerk te hebben gekregen. Het gemiddeld aantal commissariaten is 3,3. Dit is een behoorlijke stijging ten opzichte van 2009 (2,6). Gemiddeld zijn commissarissen bijna 11 jaar commissaris (een lichte stijging ten opzichte van 2009: ruim 10 jaar).

Commissarissen bij woningcorporaties
Bij woningcorporaties bedraagt de gemiddelde omvang van een RvC uit 6,1 leden. De gemiddelde RvC bestaat uit 5,4 commissarissen. 
Commissarissen bij woningcorporaties besteden gemiddeld 17 uur per maand aan het commissariaat. Commissarissen bij coöperaties (18 uur per maand) en beursondernemingen (22 uur per maand) besteden relatief de meeste tijd aan het commissariaat. Commissarissen bij onderwijsinstellingen (8 uur per maand) en culturele instellingen/goede doelen (6 uur per maand) besteden relatief de minste tijd aan het commissariaat.
Commissarissen bij woningcorporaties ontvangen gemiddeld 10.500 euro per jaar aan honorering per jaar. Ruim 60% vindt de vergoeding adequaat in relatie tot de toezichtfunctie. Bij onderwijsinstellingen (4.800 euro per jaar), zorginstellingen (7.500 euro per jaar) en culturele instellingen/goede doelen (3.100 euro per jaar) wordt het minst verdiend. Gemiddeld verdient een commissaris 17.000 euro per jaar.

Meer informatie
Het Nationaal Commissarissen Onderzoek 2010 is te bestellen via www.toezichtencompliance.nl. Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met prof.dr. Mijntje Lückerath-Rovers, 010-4082757 of via luckerath@frg.eur.nl.

Bron: www.eur.nl


Veel gezocht