Nationaal Commissarissen Onderzoek 2013: De verschillende rollen van een commissaris

08-10-2013 06:24

Het Nationaal Commissarissen Onderzoek wordt dit jaar voor de zevende keer uitgevoerd. In de afgelopen jaren heeft het onderzoek tot meerdere publicaties geleid en heeft het bijgedragen aan het debat rondom bestuur en toezicht in verschillende sectoren.  Een paar honderd commissarissen en toezichthouders in deze sectoren, waaronder beursvennootschappen, familiebedrijven, zorginstellingen, woningcorporaties et cetera, doen jaarlijks mee en vergroten daarmee onze kennis van het gevoerde toezicht. Net als in voorgaande jaren wordt het onderzoek ook dit jaar uitgevoerd door Prof. Dr. Mijntje Lückerath-Rovers (Tilburg University/TiasNimbas) en Prof. Dr. Auke de Bos RA (Erasmus Universiteit).

Het Nationaal Commissarissen Onderzoek 2013 richt zich, naast de jaarlijkse algemene vragen over de commissaris en het commissariaat, vooral op de rollen, taken en drijfveren van commissarissen. Er wordt op zoek gegaan naar antwoorden op vragen, zoals: Hoe is de verdeling tussen de formele rollen (adviseur, toezichthouder en werkgever) van uzelf als commissaris? Welke rol speelt u persoonlijk binnen uw RvC? En wat zijn uw drijfveren om deze rol te willen vervullen?

Voor het onderzoek van dit jaar wordt samengewerkt met twee psychologen Prof. dr. Marise Born (Erasmus Universiteit) en Dr. Reinout de Vries (VU Amsterdam) die vragenlijsten over teamrollen en drijfveren ter beschikking hebben gesteld. De vragen zijn snel en eenvoudig te beantwoorden.

Het wordt zeer op prijs gesteld als u ook dit jaar weer mee wilt werken aan het Nationaal Commissarissen Onderzoek. Het invullen zal ongeveer 15 minuten in beslag nemen. Uw antwoorden worden anoniem verwerkt en zullen door ons vertrouwelijk behandeld worden. De enquête sluit op 15 november en de resultaten worden door ons begin 2014 gepresenteerd. Indien u uw email adres aan het einde van de enquête achterlaat ontvangt u te zijner tijd een digitale versie van het rapport.

Optioneel kunt u deelnemen aan een aanvullend onderzoek naar verschillende persoonlijkheden binnen een RvC. Ook voor deze vragen geldt dat volstrekt vertrouwelijk met uw gegevens zal worden omgaan en dat uw anonimiteit gewaarborgd blijft. In het belang van onderzoek naar gedrag en cultuur in de bestuurskamers zou het erg waardevol zijn als u ook uw medewerking verleent aan deze additionele vragenlijst.

Link naar de digitale enquete: https://www.surveymonkey.com/s/NCO13


Veel gezocht