Nadere uitleg nieuwe beoordeling Business Risk door WSW

14-02-2014 13:37

In 2014 start WSW met de nieuwe beoordeling van het Business Risk (bedrijfsrisico) aan de hand van 24 vragen. Deze vragen vormen samen met 5 Financial Risks (financiële risico’s) de basis van het nieuwe WSW risicobeoordelingsmodel. Beide componenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en wegen in het uiteindelijke resultaat even zwaar.
WSW baseert dit model op een aan de sector aangepaste standaard van ratingbureau Standard & Poor’s. Op basis van dit model stelt de accountmanager van WSW vast welke mate van risico een corporatie heeft. Dit oordeel bepaalt de risicoclassificatie van de betreffende corporatie en deze is op haar beurt weer maatgevend voor de hoogte van het faciliteringsvolume.

Inzicht in bedrijfsrisico´s
De 24 business risk vragen geven inzicht in de aard, omvang en beheersing van de bedrijfsrisico’s bij de deelnemende corporaties. Ze beschrijven de risico’s en helpen WSW en de corporaties om  eenduidig en helder inzicht te krijgen in deze risico’s en de beheersing van deze risico’s door de corporaties. WSW interpreteert deze risico’s vanuit zijn verantwoordelijkheid als borgverstrekker. Corporaties kunnen met deze vragen ook zelf nagaan of zij op deze onderdelen een hoog of een laag risico hebben, vanuit het perspectief van WSW.
Het WSW stelt dat de 24 vragen geen richtlijnen of normen zijn, maar schetst op welke wijze WSW naar de risico’s van een corporatie kijkt en hoe WSW die beoordeelt.

Klik hier om de definities, werking en interpretatie van de bedrijfsrisico’s na te lezen. 
Klik hier voor uitgebreide informatie over de bedrijfsrisico's.

Beoordeling corporaties in 2014
WSW toetst de financiële positie van iedere deelnemende woningcorporatie op de 5 nieuwe financiële ratio’s aan de hand van de prognose- en verantwoordingsinformatie die wij van corporaties ontvangen (dPi en dVi). WSW stelt ook op basis van die gegevens voor alle corporaties het faciliteringsvolume vast. Daarnaast neemt WSW een aantal kwantitatieve indicatoren voor de bedrijfsrisico’s mee in de beoordeling. 

De integrale beoordeling op basis van de 24 business risk vragen start eveneens in 2014. De planning van deze beoordeling is risico gedreven. Dit betekent concreet dat WSW in het overgangsjaar 2014 voor een aantal corporaties de  integrale beoordeling pas in 2015 oppakken.

Zie ook het nieuwsbericht van 16 januari 2014: Nieuw risicobeoordelingsmodel WSW

Bron: www.wsw.nl


Veel gezocht