Ministerraad stemt in met het nader rapport inzake wijziging van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015

19-03-2024 12:38

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingestemd met het nader rapport inzake wijziging van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 (BTIV) in verband met aanpassing van de verkoopregels en termijn voor grondposities. Dat valt op te maken uit de besluitenlijst. 

"Het uitwerken van die afspraken gebeurt op twee plekken in het BTIV. In de eerste plaats wordt de aanbiedingsplicht, die corporaties richting hun huurders hebben als zij een sociale huurwoning willen verkopen, uitgebreid. Het gevolg is dat corporaties hun sociale huurwoningen voortaan moeten aanbieden aan alle huurders die in die gemeente een sociale huurwoning van een corporatie huren", zo valt te lezen. Deze plicht gaat ook gelden voor woningen die in de toekomst mogelijk naar het vrije segment worden gebracht. De uitbreiding wordt beperkt tot eengezinswoningen.

Ook krijgen corporaties meer tijd om wat met hun grondposities te doen: van vijf naar tien jaar.
Dat past beter bij de gemiddelde doorlooptermijn van een woningbouwproject en geeft corporaties meer tijd om sociale huurwoningen te realiseren", aldus de minister.

Verder heeft de ministerraad ingestemd met een correctie in de Wet verlaging eigen bijdrage huurtoeslag. "Met deze wijziging op de Wet verlaging eigen bijdrage huurtoeslag wordt voorzien in het structureel verbeteren van de koopkracht in 2024 naar aanleiding van een ontdekte fout in de koopkrachtberekeningen", zo valt te lezen. De aanpassing zal met spoed worden voorgelegd aan de Raad van State.

Geannoteerde besluitenlijst ministerraad 15 maart 2024


Veel gezocht