Ministeriële regeling staatssteun 1 januari 2011 van kracht

02-09-2010 06:30

De ministeriële regeling over staatssteun wordt op 1 januari 2011 van kracht, schrijft minister Van Middelkoop (WWI) in een brief van 31 augustus jl. (download) aan de Tweede Kamer. De regeling betekent dat corporaties 90 procent van hun sociale huurwoningen voortaan moeten toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot 33.000 euro. Aedes heeft samen met de Woonbond en de VNG eerder gepleit voor uitstel. Lagere middeninkomens krijgen het nog moeilijker op de woningmarkt en invoering van de regeling op deze korte termijn leidt tot uitvoeringsproblemen in de woningtoewijzing door corporaties.

De Tweede Kamer heeft in juli via een motie van Middelkoop opgedragen eerst de gevolgen van de regeling voor met name huishoudens met een inkomen boven 33.000 euro te onderzoeken. In de brief van 31 augustus 2010 stelt Van Middelkoop dat uit onderzoek van ABF in opdracht van WWI (download) blijkt, dat de regeling niet ten koste gaat van deze huishoudens en dat de slaagkansen van de laagste inkomens bij een scherper toewijzingsbeleid zelfs verbeteren.
Ook meent de minister dat de regeling goed uitvoerbaar is en dat corporaties in bijna alle regio’s in staat geacht mogen worden aan de 90 procent-eis te kunnen voldoen. De Europese mededingingsregels verplichten de Nederlandse regering de regeling in te voeren, langer uitstel is niet mogelijk, stelt Van Middelkoop. Hij negeert daarmee het verzoek van de Tweede kamer om met de Europese Commissie te overleggen over uitstel.

Reactie Aedes en Woonbond
Aedes en De Nederlandse Woonbond zijn ‘zeer teleurgesteld’ dat minister Van Middelkoop, tegen de zin van de Tweede Kamer, onverdroten wil doorgaan met het invoeren van nieuwe Europese regels voor het toewijzen van corporatiewoningen. De twee belangenverenigingen beraden zich op te nemen stappen.

Aedes en de Woonbond maken zich in een gezamenlijke reactie ernstige zorgen over de gevolgen van de Europese regels. Uit eerder onderzoek bleek dat door de nieuwe regels 650 duizend huishoudens geen passende woning meer kunnen vinden. Vooral huurders met een laag middeninkomen zijn de klos. Goedkope koopwoningen zijn er nauwelijks en particuliere verhuur is voor deze groep onbetaalbaar. 'Ook mensen met bescheiden middeninkomens moeten goed en betaalbaar kunnen wonen en ze moeten iets te kiezen hebben', zegt Woonbond-directeur Ronald Paping.

Daarnaast worden gemeenten en corporaties geconfronteerd met fikse implementatieproblemen. ‘Dit wordt een zooitje’, verwacht Aedes-voorzitter Marc Calon. ‘Huurders en corporaties weten volstrekt niet waar ze aan toe zijn omdat de Europese regels nog onvoldoende zijn uitgewerkt.’

De huurdersorganisatie en de corporaties stellen dat het nu invoeren van de Europese regels rampzalige gevolgen heeft voor de mobiliteit op de woningmarkt. 'Het bewerkstelligen van doorstroming tussen de huurmarkt en de koopmarkt wordt dan een complete illusie. De woningmarkt moet eerst gaan functioneren, daarna kun je dit soort regels geleidelijk invoeren’, zegt Calon.

Reactie IVBN 
Het platform van institutionele beleggers IVBN vindt de gekozen generieke inkomensgrens van € 33.000 nog steeds te hoog. Dat zou betekenen dat maar liefst 43% van alle huishoudens als doelgroep voor de woningcorporaties wordt beschouwd. IVBN vreest verder dat de woningcorporaties vrijwel de gehele corporatievoorraad blijvend onder de € 650 (liberalisatiegrens) zullen blijven verhuren; ook de ruim 1 miljoen woningen van corporaties die geliberaliseerd kunnen worden. IVBN pleit voor een objectieve afbakening van wat sociale en wat commerciële huurwoningen zijn op basis van 143 kwaliteitspunten.

Bron: WWI, Aedesnet en Vastgoedjournaal


Veel gezocht