Minister wil staatssteunregels 1 oktober 2010 invoeren

24-06-2010 07:00

Minister van Middelkoop (WWI) wil de Europese regels voor staatssteun toch al op 1 oktober 2010 invoeren, zo laat hij de Tweede Kamer op 18 juni per brief (download) weten. Aedes, Woonbond en VNG vinden dat volstrekt onverantwoord: ‘Ruim 650.000 huishoudens worden aan hun lot op de woningmarkt overgelaten. Woningzoekenden worden de dupe van overhaaste invoering van Europese regels. Juist nu de urgentie van de situatie op de woningmarkt voor iedereen duidelijk is geworden, krijgen we te maken met een regeling die het allemaal nog veel erger maakt’.

Van Middelkoop stelt dat er geen juridische mogelijkheden zijn de regeling uit te stellen, hoewel de Tweede Kamer daarom gevraagd heeft. Het besluit van de Europese Commissie is na lang onderhandelen tot stand gekomen. Als Nederland zich niet houdt aan het besluit, kan de Commissie Nederland in gebreke stellen. Dat kan er zelfs toe leiden dat het bereikte resultaat ter discussie komt te staan en er striktere voorwaarden gesteld worden, aldus de Minister.

Uitstel en meer ruimte mogelijk
Aedes, Woonbond en VNG hebben in overleg met de Minister met klem gewezen op alle inhoudelijke en praktische bezwaren. Uit juridische adviezen blijkt dat uitstel – in overleg met de Europese Commissie – wel degelijk mogelijk is. Het ligt voor de hand de implementatie van de Europese regels mee te nemen in de nieuwe Woningwet, stellen zij. Ook is uit bespreking in het Europees Parlement gebleken dat de Europese Commissie het Nederlandse Kabinet ruimte zal bieden de regeling aan te passen aan de Nederlandse situatie.

Geen huurhuis en koophuis onbereikbaar
Belangrijkste consequentie van de regeling is dat woningcorporaties geen sociale huurwoningen meer mogen toewijzen aan huishoudens met een inkomen boven 33.000 euro, tenzij er sprake is van een uitzonderingssituatie (tot 10 procent van het totaal aantal woningtoewijzingen). Onderzoeksinstituut RIGO heeft berekend dat daardoor ruim 650.000 huishoudens in de problemen komen als zij een (andere) woning zoeken. Rekeninghoudend met daadwerkelijke verhuizingen, worden in het eerste jaar meteen meer dan 43.000 huishoudens met dit probleem geconfronteerd.

Deze huishoudens komen niet dus langer in aanmerking voor een huis van een woningcorporatie. Tegelijkertijd maken zij in hun regio nauwelijks kans om een passende koopwoning te vinden. Het probleem speelt in het grootste deel van het land, zo blijkt uit het RIGO-onderzoek. Ook hebben zij nauwelijks alternatieven op de huurmarkt: slechts anderhalf procent van het commerciële huuraanbod is betaalbaar voor meerpersoons-huishoudens tot 65 jaar.

Minder nieuwbouw en eenzijdiger wijken
Als gevolg van de Europese richtlijn dreigt daarnaast de nieuwbouwproductie terug te lopen en daarmee de werkgelegenheid in de bouw. Ook een eenzijdige samenstelling van wijken en een nog slechter functionerende woningmarkt liggen op de loer. Los van deze dramatische maatschappelijke effecten is invoering van de regeling op korte termijn praktisch onuitvoerbaar, het zou tot chaos in de toewijzing van huurwoningen leiden. Mensen die al jaren op de wachtlijst staan, zouden ineens niet meer in aanmerking komen voor een woning.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht