Minister vraagt VTW en Aedes om register van nevenfuncties commissarissen

10-03-2011 09:48

Minister Donner (BZK) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer van 4 maart 2011 (download) de transparantie van de commissariaten van corporaties te willen bevorderen door publicatie van nevenfuncties op een openbare website. In eerste instantie heeft hij gekeken of dit bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) mogelijk is. Het CFV heeft laten weten dat vormgeving van een dergelijk register een duidelijke verzwaring van de werk- en administratieve lasten zou opleveren en overigens ook een wettelijke grondslag vereist. De minister wil nu VTW en Aedes vragen de mogelijkheden van een openbaar register te bezien.

De VTW is van mening dat transparantie in de vorm van het afleggen van verantwoording één van de belangrijkste aspecten van corporate governance is, maar ziet weinig toegevoegde waarde van een register van nevenfuncties. Zeker als je dit afzet tegen de hoeveelheid werk die het actueel houden van een dergelijk register met zich mee brengt en het feit dat alle corporaties de nevenfuncties van commissarissen al in hun jaarverslag publiceren.
Vermelding van de nevenfuncties - direct of via publicatie van het jaarverslag - op de website van de corporatie, zoals de VTW bepleit, is helaas nog geen gebruik onder alle corporaties en kan dus zeker beter. De VTW zal raden van commissarissen hierop blijven aanspreken en aandacht blijven vragen voor (het in acht nemen van) normen voor goed toezicht en adequate verantwoording. Dit doet de VTW onder meer via haar activiteiten zoals workshops, themabijeenkomsten en publicaties.


Veel gezocht