Minister Spies: investeringsvermogen voor niet-DAEB activiteiten zal mogelijk afnemen.

03-07-2012 07:14

Het investeringsvermogen voor niet-AEB activiteiten zal mogelijk afnemen. Dit antwoordt minister Spies op schriftelijke vragen van het Tweede Kamerlid Lucassen (PVV) naar aanleiding van berichtgeving in dagblad Trouw van 13 juni 2012. In het bedoelde bericht staat at commerciële banken "kritischer zijn geworden over het verstrekken van leningen aan de corporatiesector, omdat voor de sector een verhoogd risico geldt".

De minister stelt dat commerciële banken niet of nauwelijks leningen verstrekken die worden geborgd door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Het gaat hier dan ook voornamelijk om financiering voor niet-DAEB activiteiten, zoals dure huurwoningen en de voorfinanciering van koopwoningen.

De minister haalt ook het WSW aan die benadrukt dat corporaties voor de financiering van hun DAEB activiteiten nog steeds terecht kunnen bij de Bank Nederlandse Gemeenten en de Waterschapsbank voor geborgde leningen. Deze banken zijn al jaren de voornaamste financiers van woningcorporaties. Ook nieuwe partijen, zoals Nederlandse verzekeraars, zijn volgens het WSW bereid geborgde leningen aan woningcorporaties te verstrekken.

Lees de beantwoording van de Kamervragen over kredietbeperking door de minister.


Veel gezocht