De nieuwe Woningwet moet snel in de Tweede Kamer aan de orde komen, want daarin kunnen al verbeteringen in het corporatiebestel geregeld worden. Daarover bleken Kamerleden en minister Spies (Binnenlandse Zaken) het eens tijdens het debat op 8 maart jl. over Vestia. De woningcorporatie werkt nog aan een herstelplan. Een forensisch onderzoek moet uitwijzen wat er bij Vestia is mis gegaan en of er sprake is geweest van strafbare feiten.
Tweede Kamerleden uitten in stevige bewoordingen hun verontwaardiging over de werkwijze van Vestia in de afgelopen jaren en het salaris en de pensioenregeling van voormalig directeur Staal. De vraag spitste zich vervolgens toe hoe het zo ver heeft kunnen komen en met name hoe het toezicht op woningcorporaties verbeterd kan worden.
Herstelplan Vestia
‘De eerste prioriteit is het herstelplan voor Vestia’, stelde minister Spies. Onderdelen daarvan zijn het verbeteren van de liquiditeitspositie, het terugbrengen van de derivatenportefeuille en een verkoopprogramma, met name voor niet kerntaken-gerelateerd bezit. ‘Vestia moet weer een gezonde sociale huisvester worden.’ Inmiddels is er een nieuw treasury-statuut en zijn de reglementen van de Raad van Commissarissen (RvC) aangepast.
Het forensisch onderzoek bij Vestia gebeurt onder verantwoordelijkheid van de nieuw aangetreden bestuurders en RvC-leden. ‘Het intern toezicht is te kort geschoten, concludeerde Spies expliciet. Ook werkte Vestia aanvankelijk bepaald niet mee, toen duidelijk werd dat de corporatie grote risico’s liep. Over de rol van het externe toezicht wil ze nu nog geen oordeel vellen: ‘Eerst Vestia op orde krijgen.’
Risico’s derivaten
Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) inventariseert het gebruik van derivaten bij andere corporaties en tot welke risico’s dat op korte termijn kan leiden. De rapportage daarvan komt eind maart. Minister Spies riep de vraag op of er een wettelijk verbod moet komen op financiële producten die het onmogelijk maken om toezicht uit te oefenen. SP-Kamerlid Karabulut kondigde een motie aan om het gebruik van ‘giftige financiële producten’ door corporaties te voorkomen.
Snel Woningwet behandelen
De Tweede Kamer wil snel de nieuwe Woningwet behandelen, daarin kunnen al verbeteringen in bijvoorbeeld het toezicht geregeld worden. Spies zegde toe uiterlijk maandag 12 maart de bij het wetsvoorstel behorende stukken naar de Kamer te sturen. Hierin staan verbeteringen ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel, aldus de minister. Daarna kan het wetsvoorstel op de agenda van de Kamer komen; als het aan de Kamer ligt al begin april.
Spies stelt ook een ‘Commissie van Wijzen’ in die het toezicht op woningcorporaties tegen het licht gaat houden. Die commissie zal aanbevelingen doen voor de middellange termijn.
Parlementaire enquête
Daarnaast kondigde CDA-Kamerlid Van Bochove een voorstel aan om een parlementaire enquête te houden naar het functioneren van woningcorporaties. Eerder werd duidelijk dat hiervoor een meerderheid te vinden is. Maar tegelijkertijd lieten Kamerleden en minister weten dat een enquête verbeteringen in de Woningwet niet op moet houden. Vandaar de afspraak die zo snel mogelijk de agenda te hebben.
Bron: www.aedesnet.nl