Minister de Jonge en marktverkenning

16-10-2023 09:16

Minister De Jonge lijkt geen principiële bezwaren te hebben tegen het permanent afschaffen van de marktverkenning voor woningcorporaties die in het middensegment willen investeren. Dat valt op te maken uit de antwoorden in het schriftelijk overleg over de verlenging van de tijdelijke opschorting van de marktverkenning. Onlangs sprak de Kamer uit de marktverkenning permanent te willen afschaffen.

De Jonge laat nu weten de motie destijds om procedurele redenen te hebben afgewezen, omdat het wetsvoorstel voor de verlenging van de tijdelijke opschorting momenteel in de Kamer ligt. Volgens hem ligt het daarmee in 'in de rede' dat de Kamer dit per amendement regelt en niet per motie. De Jonge onthoudt zich in de beantwoording van inhoudelijk commentaar op de afweging om de verkenning definitief af te schaffen en lijkt daarmee geen grote bezwaren te hebben.

Wel geeft hij aan dat er momenteel nog een evaluatie wordt uitgevoerd. "In de Nationale Prestatieafspraken die ik met de woningcorporaties heb gesloten, is afgesproken de opschorting eerst te evalueren en op basis van die evaluatie te beslissen of afschaffing wenselijk is. Daarom stel ik in het voorliggende wetsvoorstel een verlenging van de opschorting voor, en niet een afschaffing", aldus De Jonge. De resultaten van de evaluatie verwacht hij nog dit jaar.

Nota naar aanleiding van het verslag Wijziging van de Woningwet in verband met verlengde opschorting van de marktverkenning

Het actuele nieuws wordt door de VTW gemaakt in samenwerking met 1848.nl


Veel gezocht